Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

SaS čaká, že Radičová zabráni prechodu VOP Nováky do súkromných rúk

Ľubomír Galko
Ľubomír Galko

BRATISLAVA - Strana Sloboda a Solidarita očakáva, že predsedníčka vlády Iveta Radičová podnikne všetky potrebné kroky, aby zabránila prechodu štátneho majetku Vojenského opravárenského podniku (VOP) Nováky do súkromných rúk.

Vyhlásil to dnes podpredseda SaS a bývalý minister obrany Ľubomír Galko. "Od protiprávneho uzavretia záložnej zmluvy v prospech súkromnej spoločnosti Sitno Holding, na ktoré Dozorná rada VOP Nováky dôrazne upozorňovala, prešlo už viac ako mesiac a doposiaľ nebola vykonaná náprava," uviedol s tým, že dozorná rada si splnila svoje zákonné povinnosti na sto percent.

"Budeme pozorne sledovať, či záložná zmluva uzatvorená v rozpore so stanovami, bude zrušená," dodal Ľubomír Galko.

Premiérka Iveta Radičová, poverená riadením Ministerstva obrany SR, rozhodla, že predseda Predstavenstva Vojenského opravárenského podniku (VOP) Nováky Ľubomír Repčík a členovia dozornej rady podniku budú odvolaní.

Rozhodnutie súvisí s prípadom pôžičiek štátnej akciovej spoločnosti, na ktoré upozornil denník Sme. Akciovka si požičala od súkromnej spoločnosti Sitno Holding 70-tisíc eur, aby mohla zamestnancom zaplatiť mzdy. Podľa uzavretej zmluvy môže Sitno Holding začať rozpredávať založené sklady a halu, ak by podnik aj napriek výzve neuhradil splátku.

„VOP nezabezpečil účinnosť úverových zmlúv a uzatvoril neplatnú záložnú zmluvu,“ uviedla Radičová. Podľa stanoviska, ktoré poskytol tlačový a informačný odbor úradu vlády, „celý postup vedenia VOP Nováky je od prvého momentu v rozpore so zákonom a stanovami vojenského podniku.“

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu