Štvrtok16. máj 2024, meniny má Svetozár, zajtra Gizela

Euro: Kremnica je pripravená raziť euromince

BRATISLAVA - Otázkou prestíže a potvrdením kvality Mincovne Kremnica by bolo, ak by sa slovenské euromince razili práve tu, povedal vedúci marketingu Jaroslav Setnický. Zároveň zdôraznil, že výber mincovne je záležitosťou emisnej autority, v tomto prípade Národnej banky Slovenska (NBS).

Podľa hovorcu NBS Igora Baráta banka ešte nerozhodla o výrobcovi slovenských euromincí "Kľúčovým bol v tomto roku výber a vizualizácia výtvarných návrhov slovenskej strany euromincí konštatoval Barát. V budúcom roku banka navrhne harmonogram krokov, ktoré majú zabezpečiť hladký a včasný priebeh prípravy razenia mincí.

V prípade, že sa NBS rozhodne pre Kremnicu, už v prvej polovici roku 2008 by bola realizovaná výroba vzoriek. Tie by prechádzali kontrolou nielen Národnej banky Slovenska, ale aj Centrálnej európskej banky (ECB) a národnými mincovňami členských krajín eurozóny. Ďalším krokom je výroba overovacej série jedného milióna kusov za prítomnosti audítorov ECB. Kontrolné audity výroby prebiehajú následne v polročných intervaloch. Pred výrobou každej ďalšej novej mince aj nového ročníka razby musia byť vzorky opäť schvaľované NBS, ECB a mincovňou určenou na krížovú kontrolu. V prípade Kremnice by to bola pravdepodobne Bavorská mincovňa v Mníchove.

Výtvarné návrhy slovenskej strany eurových mincí - Kriváň, Bratislavský hrad a dvojkríž na trojvrší schválila Banková rada NBS tento týždeň. Euromince začnú platiť na Slovensku od 1. januára 2009, keď sa Slovensko stane členom eurozóny.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu