Sobota18. máj 2024, meniny má Viola, zajtra Gertrúda

Na slovenských eurominciach Kriváň, Bratislavský hrad a dvojkríž

Dvojkríž na trojvrší sa bude nachádzať na minciach s hodnotou dve a jedno euro. Zobraziť galériu (3)
Dvojkríž na trojvrší sa bude nachádzať na minciach s hodnotou dve a jedno euro.

BRATISLAVA - Kriváň, Bratislavský hrad a dvojkríž na trojvrší sa budú nachádzať na slovenskej strane euromincí. Rozhodla o tom na dnešnom rokovaní Banková rada Národnej banky Slovenska (NBS).

Tieto návrhy si zároveň získali najvyššiu podporu verejnosti. Dvojkríž na trojvrší sa bude nachádzať na minciach s nominálnou hodnotou dve a jedno euro. Autorom návrhu je akademický sochár Ivan Řehák. Kriváň sa objaví na 5, 2 a 1 centových minciach. Ich autorom je medailér Drahomír Zobek. Ten je autorom aj všetkých súčasných obehových korunových mincí. Návrh Bratislavského hradu, autorov Jána Černaja a Pavla Károlyho, bude na 50, 20 a 10 centových minciach.

Euromince uvedú do obehu 1. januára 2009. Podľa guvernéra NBS Ivana Šramka sa vyrazia v objeme 400 miliónov kusov. O tom, kde sa budú mince raziť, sa ešte nerozhodlo. Podľa Šramka nie je vylúčené, že to bude mincovňa v Kremnici. "Ak budú splnené všetky kritériá a mincovňa získa certifikát Európskej centrálnej banky a Európskej komisie, budú sa euromince raziť v Kremnici," dodal Šramko.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu