Utorok7. máj 2024, meniny má Monika, zajtra Ingrida

Enel by mal vstúpiť do SE najneskôr do konca apríla 2006

BRATISLAVA - Talianska spoločnosť Enel by mala vstúpiť do Slovenských elektrární, a.s. (SE) ako 66-percentný akcionár do konca apríla budúceho roka. Vyplýva to z návrhu dodatku k zmluve o kúpe akcií SE spoločnosťou Enel.

Minister hospodárstva Jirko Malchárek by mal dodatok predložiť na rokovanie vlády budúci týždeň. "Podpísaním dodatku dá talianska a slovenská strana formálny súhlas na predĺženie rokovania, keďže pôvodný termín ukončenia rokovaní o vstupe Enelu do elektrární bol 1. január 2006," uviedol v stredu po rokovaní vlády Malchárek.

Taliansky investor chcel pritom vstúpiť do elektrární v prvých mesiacoch budúceho roka, pričom pôvodne pokladal za reálny termín vstupu február 2006. "Nemáme obavy z toho, že sa dátum ukončenia transakcie presunie na apríl budúceho roku, tak ako to navrhuje rezort hospodárstva," uviedla pre agentúru SITA hovorkyňa Enelu Roberta Vivenzio. Dôvodom predĺženia rokovaní je podľa dodatku neukončenie procesu plnenia tzv. odkladacích podmienok. "Pri rokovaniach s kupujúcim vznikli viaceré ďalšie otázky, ktoré je potrebné vyriešiť do uzavretia transakcie. Ide najmä o otázky súvisiace s tzv. nevýhodnými zmluvami, najmä zmluvou o dodávke elektriny medzi SE a spoločnosťou Slovalco," uvádza sa v dodatku. Navrhovaným dodatkom by sa tiež mala predĺžiť lehota pre dohodnutie plánu strategických investícií, a to do 28. februára budúceho roku.

Talianska spoločnosť podpísala 17. februára zmluvu o akvizícii 66 % akcií SE za 840 mil. eur, čo je približne 32 mld. Sk. Enel na konci februára už zaplatil fondu 20 % z celkovej sumy v objeme 168 mil. eur, čo je približne 6,5 mld. Sk, zvyšok zaplatí po ukončení celej transakcie.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu