Pondelok27. máj 2024, meniny má Iveta, zajtra Viliam

Enel a SE pracujú na detailnej podobe investičného plánu

BRATISLAVA - Po tom, čo Fond národného majetku SR (FNM) minulý týždeň schválil strategický investičný plán pre Slovenské elektrárne, a.s. (SE), ktorý vypracovala talianska spoločnosť Enel, vznikla taliansko - slovenská komisia, ktorá pracuje na konkrétnej podobe plánu.

"Spolupracujeme so Slovenskými elektrárňami v rámci zmiešaných skupín na spoločnej definícii strategického investičného plánu. Ten bude obsahovať investičné kroky, ktoré budeme na Slovensku realizovať," povedal oblastný manažér spoločnosti Enel Marco Arcelli.

Enel ešte nevie, koľko finančných prostriedkov vynaloží na dostavbu 3. a 4. bloku Atómovej elektrárne Mochovce (EMO). Podľa transakčných dokumentoch taliansky investor v budúcom roku vypracuje tzv. feasibility study, čiže štúdiu realizovateľnosti. "Táto analýza určí presný objem financií a termín začatia a ukončenia dostavby EMO. V súčasnosti môžeme iba povedať, že naše odhady nás presviedčajú o tom, že projekt je veľmi zaujímavý," dodal Arcelli. Podľa medializovaných informácií Enel odhaduje na dostavbu EMO potrebu finančných prostriedkov v objeme 63 mld. Sk, pričom SE odhadujú 45 mld. Sk. "O týchto číslach som sa dočítal v tlači. Nemyslím si však, že v skutočných odhadoch oboch spoločností je rozdiel," povedal Arcelli. Podľa neho elektrárne uvedú do prevádzky 3. a 4. blok Mochoviec v roku 2011.

Taliansky investor nebude žiadať od štátu žiadnu finančnú podporu. "Zaviazali sme sa tak aj v investičnom pláne," dodal Arcelli. Taliani sa nechystajú robiť v SE veľké personálne zmeny. "Určite nastúpia do elektrárni aj naši odborníci z iných filiálok, avšak Slovenské elektrárne chceme postaviť na slovenskom manažmente," uviedol Arcelli.

V súčasnosti pracujú SE a Enel na splnení odkladacích podmienok, ktorých splnenie stojí v ceste definitívnemu uzavretiu transakcie. "Spolupracujeme s ministerstvom hospodárstva, s FNM a s elektrárňami na plnení odkladacích podmienok. Predpokladáme, že úspešne skončíme do konca roka, kedy definitívne vstúpime do Slovenských elektrární," uviedol Arcelli. Medzi odkladacie podmienky potrebné pre vstup Enelu do SE patria hlavne vyčlenenie elektrární A1 a V1 závodu určeného na vyraďovanie jadrovoenergetických zariadení do spoločnosti GovCo a vyčlenenie vodného diela Gabčíkovo do vodohospodárskej sústavy.

Talianska spoločnosť podpísala 17. februára zmluvu o akvizícii 66 % akcií SE za 840 mil. eur, čo je približne 32 mld. Sk. Enel na konci februára už zaplatil fondu 20 % z celkovej sumy 168 mil. eur, čo je približne 6,5 mld. Sk. "Zvyšné peniaze vyplatíme hneď po uzavretí closingu," uzavrel Arcelli.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu