Piatok10. máj 2024, meniny má Viktória, zajtra Blažena

Poistky môžu zdražieť, štát chce príspevok na povodne

Zsolt Simon
Zsolt Simon

BRATISLAVA - Protipovodňové opatrenia by sa mali financovať aj zo špeciálneho fondu, do ktorého majú prispievať poisťovne z vybraného poistného. Návrh ministerstva vnútra počíta s tým, že fond na prevenciu pred živelnými pohromami získa osem percent najmä z poistného nehnuteľností, teda zhruba 40 miliónov eur ročne.

Napísali to dnes Hospodárske noviny, podľa ktorých by to spôsobilo zdraženie poistiek. Povodne na Slovensku v minulosti spôsobili rozsiahle škody na majetku a vyžiadali si niekoľko ľudských životov. Vodný živel po nadpriemerne daždivom období zasiahol viacero regiónov aj v tomto roku.

"Povodne sú na Slovensku často, musíme urobiť systémový krok," obhajoval návrh minister pôdohospodárstva Zsolt Simon. Fond by mal financovať napríklad budovanie hrádzí či čistenie potokov. Zavedenie zvláštneho odvodu je však podľa ministra len jednou z možností na krytie protipovodňových opatrení.

Poisťovne predlohu odmietli. "Návrh je pre nás obrovským sklamaním, svedčí o slabej analýze dosahov tohto riešenia hlavne na občanov, ktorí sú voči sebe a svojmu majetku zodpovední," reagovala generálna riaditeľka Slovenskej asociácie poisťovní Jozefína Žáková. Dodala, že v prípade schválenia návrhu budú novouzatvorené poistky drahšie.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu