Nedeľa9. jún 2024, meniny má Stanislava, zajtra Margaréta, Gréta

Telefonovanie mobilmi má zlacnieť

ilustračné foto
ilustračné foto

BRATISLAVA - Mobilné telefonovanie na Slovensku by mohlo zlacnieť. Telekomunikačný úrad totiž bude regulovať prepojovacie poplatky, ktoré si účtujú medzi sebou telekomunikačné spoločnosti.

To by sa mohlo prejaviť v cenách hovorov medzi operátormi Orange, T-Mobile a Telefónica O2. Informoval o tom hovorca Telekomunikačného úradu Roman Vavro. Rozhodnutie úradu ešte nie je právoplatné, spoločnosti sa môžu odvolať.

"Operátori sú povinní stanoviť cenu za ukončenie volania v mobilnej telefónnej sieti tak, aby táto obsahovala iba náklady spojené s poskytovaním tejto služby, a aby do tejto ceny neboli započítané aj tie náklady, ktoré s touto službou nesúvisia," uviedol Vavro. Úrad zatiaľ nový spôsob výpočtu cien nespresnil, podľa hovorcu ho stanoví a zverejní neskôr.

Telekomunikačný úrad ešte koncom júla dočasne stanovil poplatky, ktoré si majú vzájomne účtovať niektoré spoločnosti. Zvýhodnil pritom najmenšieho operátora na trhu, Telefóniku O2 Slovakia. "Očakávaným efektom uvedených rozhodnutí bude ďalší pokles poplatkov za prepojenie," poznamenal Vavro. Sadzby za prepojenie tvoria podstatnú časť ceny hovorov medzi konkurenčnými mobilnými sieťami.

T-Mobile rozhodnutie úradu nekomentoval, jeho závery ešte posudzuje. Orange a Telefónica O2 reguláciu privítali, majú však odlišné očakávania. Zatiaľ čo Orange predpokladá zrušenie asymetrických poplatkov do siete tretieho mobilného operátora, Telefónica O2 čaká potvrdenie súčasnej výšky sadzieb, prípadne svoje výraznejšie zvýhodnenie. Podľa júlového stanoviska úradu musia Orange a T-Mobile účtovať Telefónike O2 menej, ako si od nich môže vypýtať najmladší operátor.

Spoločnosti Orange a T-Mobile by mali podľa telekomunikačného regulátora okrem iného naďalej umožniť konkurencii prístup do svojich sietí alebo vyhovieť požiadavke o prepojenie sietí. "Tieto povinnosti (úrad) uložil aj operátorovi Telefónica O2," dodal Vavro.

Najväčším mobilným operátorom v krajine je Orange, dvojkou na trhu je T-Mobile, za ktorým nasleduje Telefónica O2.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu