Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

Lacnejšie telefonovanie chce aj Brusel, kritizuje Slovensko

Ilustračné Foto
Ilustračné Foto

BRUSEL - Európska komisia opäť kritizovala Slovensko kvôli výške poplatkov za prepájanie hovorov. Vyzvala zároveň úrady, aby situáciu naliehavo riešili a pristúpili k zmenám.

Takzvané mobilné terminačné poplatky, ktorých výšku Brusel Slovensku vytýka, sú veľkoobchodné poplatky, ktoré operátori mobilných sietí účtujú iným operátorom za volania vo svojej sieti.

"O kritike Európskej komisie vieme len z médií, z oficiálnej komunikácie žiadne výhrady nevyplývajú," povedal hovorca Telekomunikačného úradu Roman Vavro.

Kritika nie je prvá, ktorú si Bratislava od Bruselu v tejto veci vyslúžila. Podobný apel zaznel už začiatkom roka, keď Komisia vyzvala slovenský Telekomunikačný úrad, aby zasiahol.

"Poplatky za ukončenie hovoru na Slovensku patriaí k najvyšším v Európe. Hoci s potešením konštatujem, že Úrad odhodlaný tieto poplatky znížiť, je potrebné tieto opatrenia zintenzívniť," vyhlásila eurokomisárka pre telekomunikácie Viviane Redingová.

Eurokomisárka pre hospodársku súťaž Neelie Kroesová kritizovala slovenský regulačný úrad za to, že vraj nezvolil dobrý model výpočtu nákladov.

"Ak by tak býval urobil, boli by poplatky za nižšie a symetrické pre všetkých operátorov a priniesli by úžitok hospodárskej súťaži aj slovenským spotrebiteľom," zdôraznila vo vyhlásení.

Dočasné mobilné terminačné poplatky, ktoré platia od augusta, sú podľa EK u dvoch najväčších slovenských operátorov (Orange a T-Mobile) stanovené na 7,92 eurocentov za minútu. Tretiemu účastníkovi O2 bolo ale umožnili účtovať vyššie terminačné poplatky 9,25 centa za minútu.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu