Sobota18. máj 2024, meniny má Viola, zajtra Gertrúda

Víno bude kvalitné, bude ho ale menej

Ilustračné foto
Ilustračné foto

BANSKÁ BYSTRICA - Slovenskí vinohradníci a vinári očakávajú v tomto roku približne o desatinu nižšiu úrodu hrozna ako vlani, jeho kvalita však má byť mimoriadne vysoká. Teplé leto s dostatkom slnečných lúčov by malo priniesť vyváženú chuť a vysokú cukornatosť bobúľ.

Výrazne menej je oproti vlaňajšku aj chorôb viniča, informovala riaditeľka Zväzu výrobcov hrozna a vína na Slovensku Jaroslava Pátková.

"Kvalita sa ukazuje zatiaľ ako veľmi dobrá, ak bude prevládať takéto mimoriadne priaznivé počasie, môžeme očakávať excelentný ročník," uviedla Pátková. Teplé počasie podľa nej urýchlilo dozrievanie hrozna oproti ostatným rokom približne o jeden týždeň, vinári ponúkali burčiak zo skorých stolových odrôd už začiatkom augusta. "Teraz je už predaj burčiaku v plnom prúde predovšetkým z aromatických odrôd, ako je Irsai Oliver alebo Muškát," dodala.

Vinohradníkom však hrozí, že na časť úrody nebudú mať odbyt. Spracovateľských firmám zostalo pre nižší predaj na skladoch ešte víno z minulého roka, a hrozna preto vykúpia menej ako po iné roky. Pestovateľom sa nepáči ani vraj nízka výkupná cena okolo 0,2 eura (asi šesť korún) za kilogram, ktorú ponúkajú niektorí obchodníci. Podľa Pátkovej preto bude pravdepodobne časť pestovateľov zvažovať likvidáciu vinohradov, za ktorú môžu dostať jednorazovú dotáciu 5000 až 7000 eur (150.630 Sk až 210.882 Sk) na hektár.

Podľa údajov Zväzu výrobcov hrozna a vína poklesla za posledných desať rokov výroba vína na Slovensku o polovicu. Zo súčasných necelých 13.000 hektárov produkčných viníc sa vyrobí približne 30 až 40 miliónov litrov vína. Spotreba je však viac ako 63 miliónov litrov, rozdiel je vykrytý dovozom.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu