Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

Piloti ČSA vyhlásili štrajkovú pohotovosť

Ilustračné Foto
Ilustračné Foto

PRAHA - České združenie dopravných pilotov vyhlásilo neobmedzenú štrajkovú pohotovosť pilotov ČSA. Dôvodom je podľa nich snaha manažmentu ČSA umlčať kritiku zo strany zamestnancov.

Šéf združenia pilotov Filip Gaspar dostal v stredu od manažmentu napomenutie za údajné vynášanie interných informácií do médií.

"Vzhľadom na to, že negatívna mediálna kampaň spoločnosti neprospieva, České aerolínie sa k tejto téme nebudú verejne vyjadrovať," uviedla hovorkyňa firmy Hana Hejsková.

V stredu prezident firmy Radomír Lašák odborom ponúkol svoj odchod, ak zamestnanci pristúpia na zníženie platov. Odborové organizácie budú o tom ešte rokovať.

Združenie Lašákov návrh privítalo, pomôže vraj naštartovať zásadný obrat vedúci k záchrane ČSA.

ČSA sa v polroku prepadli do straty 1,8 miliardy korún, na konci roku má strata prekročiť dve miliardy. Ak sa nepodarí predaj firmy konzorciu Unimex - Travel Service, plánuje súčasné vedenie prepustenie až 860 zamestnancov zo 4600, zúženie flotily o šesť strojov, obmedzenia letového poriadku a predaj ďalšieho majetku, napríklad bezcolných obchodov. Tieto kroky sú údajne potrebné na záchranu firmy, v pondelok je podporila aj dozorná rada. spoločnosť by mohla skončiť v konkurze.

"Beží tu privatizácia. Je otázne, či sa skutočne nájde dobrá ponuka, ktorú vláda prijme, a za niekoľko týždňov budeme poznať nového majiteľa ČSA. Nový majiteľ si reštrukturalizáciu už urobí sám. Druhý variant, o ktorom sa hovorilo je konkurz,“ povedal prvý námestník ministra financií Ivan Fuksa.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu