Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

ČSA v kríze, plánujú prepustiť pätinu personálu

BRATISLAVA - Letecká spoločnosť České aerolinie plánuje podľa portálu iDnes.cz prepustiť v nasledujúcich siedmich mesiacoch 860 zamestnancov, čo je takmer pätina personálu. Firmu by malo opustiť okolo 140 pilotov a 240 letušiek, čiže zhruba štvrtina ich celkového počtu.

Najmenší podiel prepustených má byť podľa uvedeného zdroja medzi administratívnymi pracovníkmi. Počet úradníkov by sa mal znížiť o 15 %. Prečo sa ČSA takto rozhodli a koľko ľudí nakoniec skutočne odíde, nechceli aerolinky zatiaľ povedať. "Konečný počet a profesijná štruktúra zamestnancov, ktorí budú musieť spoločnosť opustiť, budú známe a uverejnené až po skončení príslušných rokovaní," uviedla hovorkyňa ČSA Hana Hejsková. Zámer o prepustení zamestnancov vyplýva z listu, ktorý ČSA poslali pražskému úradu práce. Dopravca chce podľa listu prepúšťať v závislosti od potrebnosti ľudí, výšky mzdových nákladov a pracovného hodnotenia.

Piloti tvrdia, že nie je nutné také veľké prepúšťanie, pokračuje iDnes.cz. Podľa záznamu z rokovania medzi odbormi a vedením spoločnosti, investori požadujú prepúšťanie ešte pred kúpou českého dopravcu. "Je to aj požiadavka potenciálneho investora, ktorú akcionár prijal," odpovedal odborárom viceprezident firmy Jiří Devát. Podľa Tomáša Uvíru z ministerstva financií však ide o nedorozumenie. "Ide o požiadavku investora na predloženie plánu, ako si ČSA predstavujú riešiť dopady krízy," dodal s tým, že to isté chcela aj dozorná rada spoločnosti. Šéf odborovej organizácie pilotov CZ Alpa Filip Gaspar považuje za zvláštne načasovanie prepúšťania. K takej redukcii by podľa neho nemalo dôjsť mesiac pred privatizáciou, ale mal by o nej rozhodnúť až budúci vlastník. Piloti majú v posledných mesiacoch spor s vedením firmy, lebo sa im nepáči spôsob rozpredávania majetku aeroliniek.

"O ČSA majú záujem Air France-KLM a konzorcium Travel Service/Unimex. Ale či nakoniec ponuku do 15. septembra podajú, nie je isté. Letectvo je totiž v hlbokej kríze a ČSA navyše počítajú v tomto roku so stratou," uzatvára iDnes.cz.

ČSA prepravili v prvom polroku na pravidelných linkách viac ako 2 mil. cestujúcich, čo je medziročne o 9,6 % menej. Obsadenosť lietadiel sa znížila pod 60 %. Vyplýva to z údajov Asociácie európskych aerolínii. ČSA podobne ako iné letecké spoločnosti zápasia s krízou a poklesom záujmu cestujúcich o lietanie. Firma popri prepúšťaní plánuje značne obmedziť prevádzku na niektorých linkách. Prvou obeťou sa stal jediný celoročný diaľkový spoj na trase Praha - New York. V prvom kvartáli tohto roka ČSA hospodárili so stratou 1,3 mld. CZK. Polročné výsledky má oznámiť koncom augusta.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu