Streda15. máj 2024, meniny má Žofia, Sofia, zajtra Svetozár

SLSP, ČSOB a VÚB dostali za kartel pokutu 10 mil. eur!

PMÚ
PMÚ (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Protimonopolný úrad potrestal tri slovenské banky celkovou pokutou 10,19 milióna eur za údajné vytvorenie kartelu proti českej finančnej spoločnosti Akcenta CZ.

Informovala o tom dnes hovorkyňa úradu Alexandra Bernáthová. Slovenská sporiteľňa, ČSOB a VÚB sa podľa PMÚ previnili tým, že Akcente koordinovane zrušili účty a snažili sa tak obmedziť konkurenciu. Banky sa proti rozhodnutiu môžu odvolať.

"Podnikatelia porušili zákon tým, že si medzi sebou vymieňali citlivé informácie a koordinovali svoj postup s cieľom obmedziť spoločnosť Akcenta CZ ako konkurenta na trhu služieb bezhotovostných devízových operácií," napísala v tlačovej správe Bernáthová. Najvyššou pokutou vo výške 3,81 milióna eur úrad potrestal VÚB. Nad tri milióny eur sa vyšplhali sankcie aj pre každý zo zvyšných dvoch bankových domov.

PMÚ začal trojicu slovenských peňažných ústavov prešetrovať pred dvoma rokmi na podnet českej spoločnosti, ktorej v priebehu niekoľkých týždňov zrušili účty bez udania dôvodu. Banky vtedy reagovali, že na také konanie mali nárok. Úrad však podľa Bernáthovej získal viacero dôkazov, ktoré potvrdili ich nezákonný postup voči Akcente. Akcenta CZ poskytuje devízové služby podnikateľom, na čo potrebuje účty v bankách. Firma už skôr tvrdila, že im ich dokáže zabezpečiť lacnejšie ako komerčné peňažné ústavy.

To vraj bolo dôvodom, prečo jej trojica bánk zrušila vedenie účtov bez udania dôvodu. Česká spoločnosť tiež tvrdila, že počínanie bánk ju stálo desiatky miliónov slovenských korún, pričom vraj prišla o niekoľko tisíc klientov.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu