Piatok17. máj 2024, meniny má Gizela, zajtra Viola

Rekordná pokuta pre Mattel za hračky s obsahom olova

(Zdroj: ČTK)

NEW YORK – Rekordnou pokutou 2,3 milióna dolárov potrestala americká organizácia na ochranu spotrebiteľov firmu Mattel za to, že dala vedome na trh hračky s nepovoleným obsahom olova.

Výrobca hračiek Mattel a jeho filiálka Fisher-Price predávala hračky, ktorých nátery a ďalšie segmenty obsahovali olovo nad rámec zákonnej normy z roku 1978. Okolo 98 modelov hračiek predaných v roku 2007 tento limit presiahlo. Ide predovšetkým o asi 900.000 autíčok a o množstvo doplnkov bábiky Barbie. Tieto výrobky, rovnako ako asi 1,1 miliónov hračiek firmy Fisher-Price už boli stiahnuté z predaja.

Aféra s hračkami obsahujúcimi olovo vyvolala v USA na jeseň roku 2007 obrovský škandál, do ktorého boli zapletené i ďalšie hračkárske firmy. Po masových reklamáciách nakoniec Čína súhlasila, že prestane používať olovnaté nátery na hračky, ktoré dováža do USA.

Škodlivé olovo, ktoré sa deťom môže ľahko dostať do tela hryzením a oblizovaním hračiek, môže spôsobiť v najlepšom prípade koliky, ale takisto aj poškodenie mozgu, ktoré môže ohroziť duševný vývoj dieťaťa, málokrvnosť a ochorenia ľadvín.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu