Nedeľa5. máj 2024, meniny má Lesana, Lesia, zajtra Hermína

SPP zníži ceny plynu pre menšie firmy o desatinu

SPP
SPP (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Slovenský plynárenský priemysel od apríla zlacní zemný plyn pre menšie firmy s ročnou spotrebou do 60.000 metrov kubických o asi desatinu. Veľkým odberateľom by sa účty za plyn v tomto roku zase mohli znížiť o 20 až 30 percent.

Dôvodom je prudký pokles cien ropy v poslednom období, od ktorých závisí cena plynu. Na tlačovej konferencii o tom dnes informoval SPP, podľa ktorého zmenu cien pre domácnosti nepripravuje.

Ceny plynu pre veľkoodberateľov mení SPP priebežne v závislosti od deväťmesačného kĺzavého priemeru cien ropy a ropných produktov na európskom trhu. Firmám s ročnou spotrebou nad 60.000 metrov kubických plyn od začiatku roka už zlacnel. "Oproti januáru (ceny) klesli o asi desať percent," povedal riaditeľ divízie obchodu s plynom SPP Dušan Randuška. Nastavenie cien pre odberateľov ovplyvňuje tiež pohyb kurzu eura voči doláru, za ktorý SPP plyn nakupuje.

Ceny ropy po prepuknutí svetovej hospodárskej krízy prudko klesli, keď cena jedného barelu spadla na súčasných približne 45 dolárov z vlaňajšieho historického maxima zhruba 150 dolárov.

Napriek zlacňovaniu pre firmy SPP zníženie cien pre domácnosti nechystá. "Ešte stále nepokrývame náklady na predaj plynu domácnostiam," poznamenal Randuška. Naposledy sa ceny plynu pre domácnosti menili začiatkom roku 2007, keď sa znížili asi o štyri percentá.

SPP vlani trikrát neúspešne žiadal regulačný úrad o zdraženie plynu domácnostiam, keď tvrdil, že z tohto predaja mu hrozí značná strata. Proti zvyšovaniu cien energií vystupuje súčasná vláda premiéra Roberta Fica už od svojho nástupu do úradu v roku 2006. Po snahách SPP zdražieť plyn domácnostiam kabinet presadil vlani v parlamente zákon, podľa ktorého nemôžu energetické firmy posielať návrhy na úpravy cien Úradu pre reguláciu sieťových odvetví bez súhlasu svojho valného zhromaždenia. V plynárňach vláda drží 51 percent akcií; dokáže tak zablokovať už samotné predloženie cenového návrhu SPP, aj keď v predstavenstve podniku majú väčšinu zahraniční akcionári firmy.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu