Štvrtok23. máj 2024, meniny má Želmíra, zajtra Ela, Vanesa

SPP by prípade krízy mali pomôcť E.ON Ruhrgas a VNG

Budova SPP
Budova SPP

KOŠICE - Slovenský plynárenský priemysel dnes podpísal predbežné dohody o dodávkach plynu so spoločnosťami E.ON Ruhrgas a VNG.

Zmluvy majú pre Slovensko zabezpečiť prísun suroviny v prípade obmedzení dodávok plynu z Ruska. Spoločnosti dodajú na Slovensku plyn z vlastných zdrojov. Informoval o tom Ľubomír Tuchscher z SPP.

Predbežné dohody nespresňujú, aký objem zahraničné spoločnosti na Slovensko dodajú a nie sú v nich stanovené ani technické riešenia a ceny plynu. Firmy sa však zhodli, že chcú podpísať zmluvu o alternatívnych dodávkach. "Gazprom export zostane aj naďalej hlavným dodávateľom zemného plynu pre SPP," uviedol predseda predstavenstva SPP Bernd Wagner. Podobné zmluvy chcú plynárne uzavrieť aj s ďalšími spoločnosťami, vrátane francúzskeho podniku GDF Suez.

Nemecká spoločnosť E.ON Ruhrgas je podobne ako GDF Suez akcionárom SPP. Nemecká firma VNG, ktorá má sídlo v Belgicku, patrí k veľkým európskym distribútorom plynu. Takmer dvojtýždňový úplný výpadok toku ruského plynu začiatkom roku na Slovensko takmer ochromil hospodárstvo krajiny, viacero väčších firiem muselo zastaviť výrobu. Domácností, škôl, či nemocníc sa problémy nedotkli. Dodávky sa čiastočne podarilo nahradiť prísunom suroviny z Česka.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu