Pondelok20. máj 2024, meniny má Bernard, zajtra Zina

Bratislavský Volkswagen pre krízu zastavil výrobu

BRATISLAVA - Bratislavský závod automobilky Volkswagen v pondelok pre menší záujem o autá podľa denníka Plus jeden deň pozastavil výrobu.

Výpadok produkcie pre dopady svetovej hospodárskej krízy dnes potvrdil šéf odborov spoločnosti Zoroslav Smolinský. Záujem o kúpu áut klesol na Slovensku, ako aj v ďalších krajinách v dôsledku oslabeného dopytu pre krízu.

"Je to úplné zastavenie (výroby), od pondelka do utorka budúceho týždňa," poznamenal Smolinský. Doma zostali všetci zamestnanci, niektorí dobrovoľne ukončili pracovný pomer, dodal. V januári mal jeden z najväčších exportérov v krajine podľa neho okolo 7500 zamestnancov.

O zastavení produkcie v bratislavskom VW dnes informoval denník Plus jeden deň. "Máme o tom určité informácie," odpovedal hovorca ministerstva financií Miroslav Šmál na otázku, či o úplnom zastavení výroby vo Volkswagene Slovakia vie.

"Výpadok takejto veľkej fabriky na deväť dní znamená výpadok v produkcii štátu na úrovni 100 až 200 miliónov eur," odhadol ekonóm Martin Chren.

Bratislavský závod Volkswagenu sa zameriava na produkciu najmä luxusných športovo-úžitkových vozidiel Volkswagen Touareg, Audi Q7 a Porsche Cayenne. Automobilový priemysel bol donedávna hlavným ťahúňom slovenskej ekonomiky, ktorá pre dopady svetovej hospodárskej krízy v tomto roku výrazne spomalí tempo rastu.

Závod ešte koncom januára informoval, že ponúka svojim zamestnancom sedem mesačných platov a ďalšie odmeny, ak zo spoločnosti dobrovoľne odídu. Závod tiež spustil nový systém pohyblivého čerpania voľna, zamestnancom vytvoril takzvané flexikonto pracovného času.

Volkswagen podľa skorších informácií zvažuje rozšíriť výrobu na Slovensku o malé autá. Podľa skorších informácií by automobilka mohla investovať v krajine ďalších asi 300 miliónov eur (zhruba deväť miliárd Sk), vláda premiéra Roberta Fica už Volkswagenu schválila daňovú úľavu do výšky 14,3 milióna eur (430,8 milióna korún).

Globálna hospodárska kríza už zasiahla aj ďalšie automobilky na Slovensku. Kórejská spoločnosť KIA Motors plánuje vo fabrike pri Žiline do konca februára vyrábať automobily iba v jednej pracovnej zmene. Francúzska automobilka PSA Peugeot Citroën prepustí vo svojej fabrike v Trnave postupne do konca tohto roka 190 zamestnancov.

Odbyt nových osobných a malých nákladných áut na Slovensku sa v januári výrazne prepadol. Do štatistík pribudlo 3992 vozidiel, čo je o 41,83 percenta menej ako v prvom mesiaci vlaňajška. Svetová hospodárska kríza skresala začiatkom roka predaj automobilov aj v západnej Európe a Spojených štátoch, pokles odbytu zaznamenali i v susednom Česku. Ministerstvo hospodárstva odhadlo, že slabší záujem o kúpu nových vozidiel môže v tomto roku znížiť produkciu troch slovenských automobiliek až o štvrtinu.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu