Streda8. máj 2024, meniny má Ingrida, zajtra Roland

Banky sa nevyhnú prepúšťaniu pre krízu

BRATISLAVA - Prepúšťaniu pre krízu sa pravdepodobne nevyhnú ani niektoré veľké slovenské banky. Počet pracovníkov sa chystá znižovať Tatra banka, ďalšie finančné domy pripustili, že zamestnanosť upravia podľa ďalšieho vývoja na trhu. Niektoré peňažné ústavy naopak ľudí prepúšťať nebudú a hľadajú kandidátov na voľné miesta.

Informovali o tom banky. "Slovenská sporiteľňa bez ohľadu na hospodársku krízu pravidelne prehodnocuje potreby počtu zamestnancov v súlade s obchodnou stratégiou banky a reálnymi potrebami klientov. V prípade nárastu alebo poklesu potrieb klientov bude banka včas adekvátne reagovať," uviedol hovorca najväčšej slovenskej banky Štefan Frimmer. Dvojka na trhu VÚB banka zamestnancov prepúšťať nebude, naopak hľadá nových pracovníkov.

"O prácu ľudia neprídu, a pokiaľ ide o nové pracovné miesta, niekoľko pozícií ešte hľadáme. Ide predovšetkým o miesta najmä na pobočkách a miesta špecialistov na informačné technológie," poznamenala hovorkyňa banky Alena Walterová. Tatra banka chce naopak svoju organizačnú štruktúru zoštíhliť.

"Ide o dlhodobo plánované opatrenie, ktoré urýchlila súčasná objektívna situácia na trhu," uviedol hovorca spoločnosti Boris Gandel. Banka zatiaľ neoznámila, koľko ľudí by o miesto mohlo prísť. "Predpokladá sa, že pôjde o číslo, ktoré je podstatne nižšie, než predstavovala fluktuácia v Tatra banke a v porovnateľne veľkých bankách v posledných rokoch," dodal Gandel.

Podľa informácií médií materská spoločnosť Tatra banky, rakúska Raiffeisen International, prepustí v Maďarsku viac ako 300 ľudí. ČSOB počet pracovníkov znižovať pre krízu nebude, pripustila však úpravu organizačnej štruktúry, keďže vlani prevzala menšiu Istrobanku.

"Napriek nepriaznivej ekonomickej situácii vo svete aj v roku 2009 počítame s nárastom ekonomiky, a tým aj s nárastom našich obchodných aktivít. Pokiaľ nedôjde k zásadným a nepredvídaným zmenám podmienok na trhu, ČSOB aj v tomto roku počíta so synergickým rastom," informovala hovorkyňa banky Tereza Molnár Copláková.

Ľudí sa nechystá prepúšťať ani UniCredit. "UniCredit Bank pracuje stále v štandardnom režime, naša personálna politika sa nemení," uviedla jej hovorkyňa Zuzana Ďuďáková. Svetová finančná kríza, ktorá vlani otriasla zahraničnými trhmi, slovenské bankové domy podľa skorších informácií NBS a vlády výraznejšie nezasiahla.

Čistý zisk komerčných bánk, ktoré pôsobia na Slovensku, vlani podľa predbežných údajov centrálnej banky klesol medziročne o 4,5 percenta na 16,55 miliardy korún (549,26 milióna eur). Súčasná ekonomická kríza však postihla mnohé priemyselné odvetvia, ktoré čelia poklesu odbytu svojich výrobkov a zbavujú sa zamestnancov. Banky sú preto zdržanlivejšie pri poskytovaní niektorých úverov a od firiem žiadajú vyššiu spoluúčasť pri financovaní projektov.

Podľa údajov ministerstva hospodárstva je v súčasnosti na Slovensku pre krízu ohrozených asi 22.500 pracovných miest, z toho zhruba dve tretiny v rámci nahlásených hromadných prepúšťaní. Miera nezamestnanosti v decembri podľa Ústredia práce, sociálnych vecí a rodiny dosiahla 8,39 percenta, bola tak najvyššia od apríla 2007.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu