Pondelok20. máj 2024, meniny má Bernard, zajtra Zina

O prácu v priemysle môžu prísť tisícky ľudí, tvrdí KOVO

Emil Machyna
Emil Machyna

BRATISLAVA - Zhruba tretina väčších podnikov v strojárstve, hutníctve a elektrotechnickom priemysle nahlásila hromadné prepúšťanie zamestnancov. Vyplýva to z prieskumu, ktorý dnes pred novinármi prezentovali zástupcovia Odborového zväzu KOVO.

Podľa sondy zo začiatku februára by tak mohlo prísť o prácu asi 3400 ľudí vo vyše piatich desiatkach firiem. Podniky sa boria najmä s nedostatkom objednávok, ktorý je výsledkom oslabeného dopytu pre svetovú hospodársku a finančnú krízu.

Asi 90 percent zo 153 podnikov, ktoré sú vraj najviac ohrozené krízou a zúčastnili sa na ankete, ponúklo podľa odborárov zamestnancom rozviazanie pracovného pomeru mimo hromadného prepúšťania. "Skôr máme menej tých firiem, kde sa neprepúšťa, alebo kde nie je problém," povedal prezident OZ KOVO Emil Machyna. Mnohé spoločnosti podľa neho z dôvodu nedostatku práce vyplácajú pracovníkom 60 percent mzdy, prípadne im skracujú pracovný čas.

Udržanie zamestnanosti na úkor skresania výroby a obmedzenia pracovného času v mnohých podnikoch vyústi podľa podpredsedu organizácie Antona Mifku do situácie, že pracovníci budú mať tento rok v priemere nižšie príjmy ako v predchádzajúcom období. "Chápeme, že tento rok určite (...) bude pokles miezd," poznamenal Mifka. Odborový zväz presadzuje udržanie zamestnanosti aspoň na úrovni technologického minima, ktoré by po prekonaní krízy firmám zabezpečilo plynulé obnovenie produkcie.

Obmedziť prepúšťanie počas krízy sa snaží aj vláda Roberta Fica, ktorá navrhla balík opatrení v prospech zamestnancov aj zamestnávateľov. Podnikatelia by mali napríklad dostávať štátnu podporu na udržanie pracovných miest či na vytváranie nových pozícií. Dočasné odpustenie povinných odvodov by zasa malo motivovať nezamestnaných k založeniu živnosti, zvýšiť sa majú tiež príspevky na dochádzku za prácou.

Hospodárska kríza poznačila výrobu mnohých firiem v krajine, ktoré siahli aj k prepúšťaniu zamestnancov. Produkcia priemyslu sa v závere vlaňajška rekordne prepadla, niekoľko mesiacov klesá tiež dôvera priemyselných podnikov a spotrebiteľov v ekonomiku. Kríza sa prejaví aj vo výraznom znížení výkonu hospodárstva, väčšina ekonómov a inštitúcií na tento rok očakáva medziročný rast hrubého domáceho produktu okolo dvoch percent.

OZ KOVO zastupuje záujmy zamestnancov zhruba v štyroch stovkách podnikov na Slovensku, pre ktoré pracuje asi 200.000 ľudí. Februárový prieskum zväz uskutočnil v spoločnostiach, ktoré zamestnávajú spolu viac ako 102.000 pracovníkov.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu