Streda15. máj 2024, meniny má Žofia, Sofia, zajtra Svetozár

Fico chce, aby EÚ rokovala o kríze v automobilovom priemysle

BRATISLAVA - Slovenský premiér Robert Fico navrhol, aby o dopadoch svetovej hospodárskej krízy na automobilový priemysel a pomoci tomuto odvetviu rokovala Európska únia.

Požiadal preto svojho českého kolegu Mirka Topolánka o zaradenie tejto témy na marcové zasadnutie Európskej rady (ER), ktorej Topolánek v súčasnosti predsedá. O svojej žiadosti informoval listom aj predsedu Európskej komisie Josého Barrosa. ČTK o tom dnes informoval úrad vlády.

Podľa Fica by mohli výsledky tejto diskusie s pomocou Európskej investičnej banky (EIB) oživiť výrobu automobilov v Európe. "Verím, že kvalitne naformulované závery Európskej rady by mohli viesť k prijatiu opatrení na potrebné opätovné oživenie automobilového priemyslu v Európe," uviedol v listoch premiér. Navrhol, aby členovia ER vypracovali program na podporu obnovy vozového parku, ktorý by zároveň prispel k plánom na znižovanie emisií. "Je potrebné spružniť finančnú podporu EIB pre výskum a vývoj čistých a nových technológií v automobilovom priemysle, ako aj zvýšenie celkových stropov pre tieto účely," uviedol Fico.

Svetová ekonomická kríza v druhom polroku minulého roka znížila predaj automobilov v celom svete. Slovenské automobilky už začali prepúšťať prvých zamestnancov alebo pre nedostatok objednávok skracujú pracovný čas. Ministerstvo hospodárstva dnes informovalo, že slabší záujem o kúpu nových vozidiel pre globálnu hospodársku a finančnú krízu môže v tomto roku znížiť produkciu troch slovenských automobiliek až o štvrtinu. Niektoré štáty, ako napríklad Nemecko sa pokúšajú obnoviť záujem o nové automobily napríklad bonusom za zošrotovanie starého a kúpenie nového, ekologického auta. Podobné plány ohlásilo Francúzsko a Portugalsko.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu