Sobota20. apríl 2024, meniny má Marcel, zajtra Ervín

Kyjev obvinil Gazprom z manipulácie dodávok plynu na Balkán

(Zdroj: SITA)

KYJEV - Ukrajina v pondelok obvinila moldavskú pobočku ruského plynárenského gigantu Gazprom z odčerpávania zemného plynu určeného pre Balkán v čase prehlbujúceho sa sporu o dodávkach plynu medzi Kyjevom a Moskvou, ktorý viedol k zníženiu zásobovania v strednej Európe.

Ukrajinská štátna spoločnosť Naftohaz obvinila Rusko potom, ako Chorvátsko a Bulharsko informovalo o poklese dodávok ruského plynu. Ako vo vyhlásení Naftohaz uviedol, "od 1. januára spotrebitelia v Moldavsku z nevysvetlených príčin začali spotrebovávať prakticky plný objem zemného plynu, ktorý čiastočne prechádza cez moldavské územie."

Podľa spoločnosti sa dodávky určené pre Rumunsko, Bulharsko, Turecko, Grécko a Macedónsko znížili o 10 miliónov metrov kubických denne z dôvodu zásahov moldavskej pobočky Gazpromu. "Spoločný postup Gazpromu a jeho pobočky Moldovagas destabilizujú dodávky zemného plynu do balkánskeho regiónu."

Moldavsko, ktorého vláda udržiava vrelejšie vzťahy s Moskvou ako prozápadná Ukrajina, sa nachádza pri západných ukrajinských hraniciach pri Rumunsku.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu