Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

Vatikán budú poháňať požehnané solárne kolektory

VATIKÁN - Vatikán začal v stredu s prechodom na obnoviteľný energetický systém, keď spustil prvý solárny panel umiestnený na jednej z najvýznamnejších budov svätého mesta.

Na streche Auditória Pavla VI. s rozlohou 5 tisíc metrov štvorcových neďaleko Baziliky Sv. Petra sa teraz nachádza 2400 solárnych článkov, ktoré sú pripravené premeniť slnečnú energiu na 300 megawattov elektriny ročne. To je dosť na pokrytie 12-mesačnej elektrickej spotreby auditória, kde sa konajú koncerty a konferencie.

Informovali o tom predstavitelia Vatikánu. Auditórium je jednou z najmodernejších budov vo Vatikáne a ekologický systém jeho prevádzky by mal ušetriť napríklad 80 ton ropy ročne alebo 225 emisií oxidu uhličitého (CO2). Solárne panely darovala svätej stolici nemecká firma Solarworld.

Riaditeľ spoločnosti Frank Asbeck sa stretol s predchádzajúcim pápežom Jánom Pavlom II. v roku 2002 a podľa vlastných slov vtedy svätého otca požiadal, aby udelil jeho panelom pápežské požehnanie. Slnečnú energiu by mal Vatikán premieňať na elektrinu aj na iných miestach. Súčasný pápež Benedikt XVI. aj jeho predchodca Ján Pavol II. už dlhší čas vyzývajú na to, aby svätá stolica "prešla na zelenú".

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu