Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

Ekonomická kríza podľa WHO zvýši počet duševných chorôb

BRATISLAVA - Globálna ekonomická kríza pravdepodobne prispeje k nárastu samovrážd a duševných ochorení, informovala vo štvrtok Svetová zdravotnícka organizácia (WHO).

"Nemali by sme podceňovať pravdepodobné dôsledky finančnej krízy," uviedla riaditeľka organizácie Margaret Chanová na mítingu o duševnej zdravotnej starostlivosti v Ženeve. "Zároveň by nás táto situácia nemala zaskočiť," dodala Chanová.

Tento týždeň 45-ročný absolvent obchodnej školy v Los Angeles zastrelil piatich členov svojej rodiny a následne zabil sám seba. Polícia v jeho dome našla rozlúčkový list, v ktorom uviedol, že ho k tomuto kroku prinútila súčasná ekonomická kríza. Týždeň pred tým zase 90-ročná žena spáchala samovraždu po tom, ako od úradov dostala príkaz na vysťahovanie sa z domu, v ktorom prežila 38 rokov.

Chanová svoje varovania vyslovila na otvorení konferencie WHO s názvom Akčný program diferenciácie duševnej starostlivosti zameranej na diskusie o zabezpečení prístupu k psychiatrickej pomoci aj pre sociálne nižšie postavených ľudí. "Toto nie je otázka charity, ale morálnej a etickej povinnosti," uviedla riaditeľka WHO.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu