Piatok3. máj 2024, meniny má Galina, zajtra Florián

Systém dôchodkového zabezpečenia by sa mal zjednodušiť, tvrdia podniky

Ilustračné foto
Ilustračné foto

BRATISLAVA – Systém dôchodkového zabezpečenia na Slovensku by sa mal podľa malých podnikov zjednodušiť.

Ministerstvo práce, sociálnych vecí a rodiny SR totiž v novele zákona o starobnom dôchodkovom sporení navrhuje viaceré zmeny. Rezort práce napríklad navrhol, aby si prostredníctvom programového výberu mohli penzie čerpať tí ľudia, ktorých dôchodok je vyšší ako štvornásobok životného minima. Dostupný však bude aj pre tých sporiteľov, ktorí majú nasporené málo a od poisťovní nedostanú žiadnu ponuku na doživotný dôchodok.

 "Zastávame názor, že systém dôchodkového zabezpečenia a výpočtov starobných dôchodkov, čo sa týka 1. alebo 2. dôchodkového piliera, by mal byť jednoduchší. Zavádza sa niekoľko kategórii dôchodcov. Tento systém je potrebné zjednodušiť," povedal prezident Slovenskej asociácie malých podnikov (SAMP) Vladimír Sirotka počas dnešnej konferencie v Bratislave, ktorú asociácia zorganizovala v spolupráci s ministerstvom práce.

Na konferencii sa zúčastnili najmä účtovníci malých firiem a spolu so zamestnancami rezortu práce diskutovali o legislatívnych zmenách. "Myslím si, že aj závery tejto konferencie by mohli prispieť pri spolupráci s ministerstvom práce k tomu, aby sa systém dôchodkového zabezpečenia zjednodušil hlavne pre účtovníčky, ktoré účtujú v malých firmách a často zabezpečujú prechod konateľov alebo pracovníkov týchto firiem do dôchodku," dodal Sirotka.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu