Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Kaliňák: Započítavať službu v polícii do civilných penzií nie je spravodlivé

Robert Kaliňák
Robert Kaliňák (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Minister financií Peter Kažimír i minister vnútra Robert Kaliňák sú proti požiadavke bývalých príslušníkov armády a polície, ktorí žiadajú aby výšku ich starobného dôchodku ovplyvňovali aj roky odslúžené v armáde či v polícii. Kažimír tvrdí, že urobí všetko preto, aby dopad týchto požiadaviek na rozpočet bol minimálny.

"Nie som nadšený z týchto požiadaviek a určite by som nebol rád, ak by sa nejako menil zákon o výsluhových dôchodkoch," uviedol Peter Kažimír po dnešnom zasadaní vlády. Dodal, že za svoj rezort sa maximálne zasadí o to, aby rozpočet tieto požiadavky pocítil čo najmenej.

Proti tomu, aby roky odpracované v polícii mali vplyv aj na výšku starobného dôchodku je aj minister vnútra Robert Kaliňák. "Nie je možné, aby výšku starobného dôchodku ovplyvňovala služba v polícii, keď toto bolo započítané do výsluhového dôchodku," povedal Kaliňák s tým, že je to nefér voči tým, ktorí sú v "univerzálnom systéme".

"Každá výhoda môže byť uplatnená len raz a to na čom my trváme je výhoda pre príslušníkov polície  v podobe osobitného systému sociálneho zabezpečenia, ale tá môže byť uplatnená iba raz," povedal Kaliňák s tým, že rovnaký názor majú aj policajné odbory.

Priznanie odpracovaných rokov v ozbrojených zložkách do starobného dôchodku, ktorým sa riadi Sociálna poisťovňa, kritizovala podpredsedníčka NR SR. Zároveň priblížila, že SP v súčasnosti eviduje už vyše 6000 žiadostí o vyplatenie dodatočného starobného dôchodku a ďalšie žiadosti ešte pribúdajú. Hovorca SP Peter Višváder však zdôraznil, že SP uplatňuje postup, ku ktorému je zaviazaná viacerými judikátmi Najvyššieho súdu SR.

"Pôvodne SP postupovala presne v duchu toho, čo dnes tvrdí Jurinová: odpracované roky v ozbrojených zložkách nezapočítavala do nároku na starobný dôchodok takýchto poistencov. Avšak v septembri 2011 prišli prvé 4 judikáty Najvyššieho súdu SR, ktorý zaviazal SP zmeniť svoj právny názor. Následne SP prehrala v rovnakých prípadoch vyše 40 súdnych sporov a Najvyšší súd uverejnil ďalšie 3 judikáty, ktoré ju zaväzovali postupovať tak, ako postupuje v súčasnosti," uviedol Višváder v stanovisku SP.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu