Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

Zlé správy: Obuvnícka firma Galand prepustí na východe 316 ľudí

Ilustračné foto
Ilustračné foto

SNINA/BARDEJOV - Vyše tri stovky ľudí zamestnaných v obuvníckom priemysle prepustí firma Galand na východe Slovenska. Hromadné prepúšťanie zamestnancov spoločnosti prebehne v máji a júni tohto roka.

Hromadné prepúšťanie sa ma týkať prevádzok spomínanej firmy v mestách Snina a Bardejov. Celkovo tam príde o prácu 316 ľudí. Ide hlavne o ženy pracujúce v profesiách zvrškár a obuvník.

Informáciu o hromadnom prepúšťaní vo firme dostal humenský úrad práce na sklonku apríla. "Ako hlavný dôvod hromadného prepúšťania uvádza zamestnávateľ nenaplnenie výrobných kapacít, čo odôvodňuje poklesom objednávok od zákazníkov," informovala riaditeľka Úradu práce, sociálnych vecí a rodiny v Humennom Gabriela Karšková.

Jej slová potvrdil aj konateľ spoločnosti Milan Kočan. "Ide o štandardnú situáciu momentálne na Slovensku, nie sú objednávky, nie sme z dôvodu ceny práce konkurencieschopní, zákazníci odchádzajú preč. V priebehu tohto a minulého roka nám odišli piati kľúčoví zákazníci. Začali sa orientovať na Rumunsko, Albánsko, Bosnu a Hercegovinu a Indiu."

Výrobky Galandu išli v posledných rokoch na export. "Nevyrábame pre náš trh, pretože je ťažké uplatniť sa doma na trhu s obuvou. Gro našej výroby tvorili polotovary, teda zvršky - vrchná časť topánok pre viaceré značky," priblížil konateľ.

Ako ďalej uviedol, v súvislosti s plánovaným hromadným prepúšťaním boli splnené všetky zákonné nároky zamestnancov. "Všetky otázky spojené s týmto krokom sme riešili v spolupráci s odborovou organizáciou a zamestnancov sme sa snažili včas informovať. Preto si myslím, že žiadne štrajky zamestnancov nehrozia, ich nároky vyplývajúce z pracovných zmlúv a Zákonníka práce budú 100-% splnené," poznamenal.

Tradíciu obuvníckeho priemyslu na severovýchode Slovenska reprezentoval v minulosti národný podnik JAS Bardejov. Neskôr to boli v Snine spoločnosti JAS-Východ, JAS-Export a naposledy spomínaná firma Galand. Ešte pred rokom zamestnávala približne 500 zamestnancov.

Obuvnícky priemysel na severovýchode Slovenska podľa Kočanových slov definitívne nekončí. "Väčšiu časť, 110 zamestnancov Galandu z bardejovskej prevádzky, prevzala spoločnosť JAS-Marketing. Našli sme pre nich prácu približne na najbližší polrok. Na prevádzke v Snine dokončujeme s malým počtom ľudí ešte niekoľko zákaziek. Pracujeme ešte na ďalších alternatívach a veríme, že sa nám podarí niektorú z nich realizovať a zamestnáme čo najskôr aspoň časť prepustených zamestnancov."
 

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu