Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Švajčiarsko obmedzilo svoj trh práce pre ľudí z celej EÚ

Ilustračné foto
Ilustračné foto

ZÜRICH - Švajčiarsko, ktoré v apríli obmedzilo možnosti imigrácie pre občanov z ôsmich krajín EÚ, stanoví kvóty pre ďalších 17 krajín únie, vďaka čomu budú obmedzenia platiť pre všetky európske štáty. Informoval o tom v stredu švajčiarsky Federálny úrad pre migráciu.

Opatrenie, ktoré spôsobí hlavybolenie mnohým vo Švajčiarsku pôsobiacim nadnárodným spoločnostiam, ktoré sa spoliehajú na pracovníkov z EÚ, umožňuje Dohoda o voľnom pohybe osôb z roku 1999. Bern podľa nej môže siahnuť po "ochrannej klauzule", vďaka ktorej môže dočasne obmedziť počet pracovných povolení, ak počet prisťahovalcov presiahne istý objem.

Ročne pritom do Švajčiarska, ktoré nie je členom EÚ, za prácou prichádza až 80 tisíc pracovníkov, čo prispelo k nafúknutiu realitnej bubliny a vyvolalo kritiku zo strany pravicových politických strán.

Švajčiarska vláda ešte v apríli obmedzila vydávanie pracovných povolení pre ľudí z ôsmich krajín strednej a východnej Európy. Migračný úrad v stredu potvrdil kvóty aj pre ďalších 17 štátov v západnej a južnej Európy, ktoré začnú platiť 1. júna.

Samostatné obmedzenia platia pre záujemcov o prácu z Bulharska a Rumunska. Kvóty budú platiť 12 mesiacov a obmedzia počet tzv. povolení typu B, ktoré cudzincom umožňujú žiť a pracovať vo Švajčiarsku maximálne 5 rokov, na celkovo 53 700.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu