Utorok7. máj 2024, meniny má Monika, zajtra Ingrida

Európsky parlament zamietol manipulácie s emisnými kvótami v EÚ

Ilustračné foto
Ilustračné foto

BRUSEL/ŠTRASBURG - Poslanci Európskeho parlamentu (EP) dnes zamietli návrh Európskej komisie na zmrazenie aukcií s časťou emisných kvót, ktoré malo prispieť k zvýšeniu ceny "povolení na znečisťovanie" v EÚ.

Podľa väčšiny poslancov by manipulácia s počtom povolení podkopala dôveru v systém obchodovania s emisiami (ETS), ktorého cieľom je zníženie emisií skleníkových plynov. V samostatnom hlasovaní poslanci podporili dočasné vyňatie medzikontinentálnych letov zo systému ETS.

Návrh na zmrazenie aukcií s emisnými kvótami, označovaný ako "backloading," zamietli tesnou väčšinou hlasov. Za odmietnutie návrhu hlasovalo 334 poslancov, 315 návrh podporilo a 63 poslancov sa hlasovania zdržalo. Návrh bude vrátený výboru EP pre životné prostredie na prepracovanie.

"Ľutujem výsledok dnešného hlasovania. Toto je začiatok repatriácie politiky v oblasti ochrany životného prostredia," vyhlásil spravodajca zamietnutého návrhu, nemecký socialistický europoslanec Matthias Groote.

Podľa neho tento druh politiky hrá do karát klimatickým skeptikom, pričom zamietnutie návrhu na backloading oslabuje únijný systém obchodovania s emisiami a ohrozuje stanovené klimatické ciele.

Podľa poslancov, ktorí návrh podporili, sa musí korigovať prebytok povolení, aby mohol systém ETS správne fungovať a naplniť tak svoje ciele. Zvýšenie cien uhlíka by podľa nich urýchlilo prechod EÚ k zelenej ekonomike prostredníctvom stimulácie investícií a inovácií. Vyššia cena by tiež mohla pomôcť prepojiť európsky trh s emisnými kvótami s trhmi iných regiónov.

Odporcovia návrhu presadzujú hlbšiu reformu systému obchodovania s emisiami. Obávajú sa, že zasahovanie do počtu povolení by mohlo naštrbiť dôveru hráčov v samotný systém. Podľa niektorých by zároveň nárast ceny uhlíka narušil konkurencieschopnosť európskeho priemyslu, pričom vyššiu cenu by v konečnom dôsledku zaplatili domácnosti.

ETS je systém obchodovania s emisnými povoleniami, vytvorený v roku 2005, ktorý stanovuje a postupne znižuje celkové emisné stropy v rámci EÚ. Do roku 2020 by množstvo emisií vyprodukovaných odvetviami, na ktoré sa vzťahuje systém ETS, malo v porovnaní s rokom 2005 klesnúť o 21 percent.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu