Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Predaj emisií Španielom už musia dotiahnuť iba právnici, potvrdil Žiga

Ilustračné foto
Ilustračné foto

BRATISLAVA - Slovensko predá 27 miliónov ton voľných emisných povoleniek oxidu uhličitého Španielsku. Ako potvrdil minister životného prostredia Peter Žiga, vzájomná dohoda o predaji a cene existuje, predaj teraz doťahujú právnici.

"Už to nie je na rozhodnutí ani politickom, ani na obchodom, ale na právnickom. To znamená, že právnici si riešia slovíčka, znenie zmluvy a podobné veci, takže vnímam to tak, že pokiaľ právnici nepovedia, že "done", tak dovtedy to nie je," skonštatoval.

Za akú cenu by sa mali emisie predávať, ministerstvo zatiaľ prezradiť nechce, šéf rezortu Žiga však už v minulosti upozornil, že cena za tonu sa pohybuje hlboko pod jedným eurom. Na burze sa v súčasnosti obchoduje za cenu okolo 15 centov.

Slovensko začalo rokovanie so Španielskom o predaji 27 miliónov ton emisných kvót skleníkových plynov už minulý rok, peniaze sa použijú na zelené projekty. Vláda koncom novembra 2012 dala ministerstvu na predaj súhlas. Návrh počítal s dvoma variantmi, a to predať voľných 27 miliónov ton emisných povoleniek AAU Španielsku, alebo im predať 22 miliónov a zvyšok Rakúsku.

Slovensko naposledy emisie predávalo v roku 2008, keď ich získala spoločnosť Interblue Group, ktorá mala sídliť v garáži. Pätnásť miliónov ton emisií dostala za cenu 5,05 eura za tonu. Nárok mala mať aj na ďalšie voľné emisie. Spoločnosť mala zároveň doplatiť jedno euro za tonu na tzv. zelené projekty, čo sa nestalo. Emisné kvóty vtedy skončili v japonských firmách. Kúpené emisie sa predávali ďalej približne za osem eur.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu