Piatok10. máj 2024, meniny má Viktória, zajtra Blažena

Súbeh poberania predčasného dôchodku a práce na dohodu zanikne

Ilustračné foto
Ilustračné foto

BRATISLAVA - Od marca budúceho roka už nebudú môcť poberatelia predčasných starobných dôchodkov pracovať na dohodu. Podľa poslednej zmeny zákona o sociálnom poistení im totiž zanikne možnosť skombinovať poberanie predčasného dôchodku a príjmu z dohody, a tak si približne 5500 dôchodcov bude musieť vybrať.

"V priebehu januára im zašleme list, v ktorom ich informujeme, že majú čas sa rozhodnúť, či chcú naďalej poberať predčasný starobný dôchodok alebo vykonávať prácu na základe dohody, a to až do 28. februára," konštatovala dnes pre médiá Ľudmila Grauzelová zo sekcie dôchodkového poistenia Sociálnej poisťovne (SP).

Upozornila, že v liste budú zároveň uvedené dôsledky, ktoré nastanú, keď sa predčasní dôchodcovia rozhodnú vo výkone práce na dohodu pokračovať. Za obdobie privyrábania si na dohodu, a teda účasti na dôchodkovom poistení, totiž stratia nárok na výplatu dôchodku.

Ak teda napríklad odpracujú celý mesiac na dohodu, stratia nárok na mesačnú sumu dôchodku. V prípade, ak budú robiť na dohodu iba niekoľko dní v mesiaci, získajú iba alikvotnú časť dávky. Mesačná suma ich dôchodku sa im zníži o sumu denného dôchodku, v závislosti od toho, koľko dní odpracovali na dohodu.

Podľa posledných údajov poisťovne k polovici septembra tohto roka si privyrábalo na dohodu 5500 ľudí poberajúcich predčasný starobný dôchodok. Grauzelová upozornila, že zmena v súbehu sa týka iba tejto skupiny, nie starobných dôchodcov. "Súbeh na výplatu starobného dôchodku a výkonu zamestnanca nie je obmedzený," dodala.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu