Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

MOST-HÍD navrhuje nezdaňovať výsluhové dôchodky nad 55 rokov

József Nagy
József Nagy (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Ak parlament posunie do druhého čítania návrh ústavného zákona o nezdaňovaní dôchodkov od poslancov Bélu Bugára a Józsefa Nagya (obaja Most-Híd), tak predkladatelia navrhnú nezdaňovať výsluhové dôchodky pre poberateľov nad 55 rokov

„Na základe vypočutých argumentov Zväzu vojakov Slovenskej republiky a Únie vojnových veteránov Slovenskej republiky sme usúdili, že by bolo nespravodlivé, keby sme ich dôchodky chránili len nad 62 rokov veku ako to máme teraz v návrhu,“ povedal Nagy na dnešnom brífingu. Hlavným argumentom podľa neho je to, že profesionálni vojaci zo zákona nesmú slúžiť dlhšie ako do 55 rokov svojho veku alebo do uplynutia maximálneho obdobia služby. „Štát ich posiela nasilu do dôchodku,“ povedal opozičný poslanec.

Strana Most-Híd chce ústavným zákonom zabrániť zdaňovaniu dôchodkov. Týmto krokom chcú ochrániť dôchodcov, získať trvalé garancie a poskytnúť istoty pre udržanie ich životnej úrovne na základe širšieho politického konsenzu. Istoty pre dôchodcov chce strana Most Híd garantovať ústavnou väčšinou preto, aby akákoľvek vláda nemohla v budúcnosti pod náhlym tlakom mimoriadnej finančnej situácie zaviesť daň na dôchodky.

Ochranu strana považuje za legitímnu a zodpovednú s ohľadom na výšku slovenských dôchodkov. Aktivitu strana odôvodňuje tým, že je tu už naznačený precedens so zdaňovaním výsluhových dôchodkov, a to konkrétne v konsolidačnom balíku súčasnej vlády, ako aj zásah do budúcich dôchodkov v druhom pilieri.

Zámerom návrhu ústavného zákona o nezdaňovaní dôchodkov je trvalá prevencia, aby nemohli byť zdanené žiadne dôchodky, či už sú to starobné, predčasné, invalidné, vdovské či sirotské, ale ani dôchodcovské úspory. "Sme presvedčení, že by bolo diskrimináciou ozbrojených síl nezahrnúť aj ich dôchodok pod túto ochranu, aspoň po dovŕšení veku platného pre bežný starobný dôchodok,“ povedal poslanec NR SR za stranu Most-Híd József Nagy. K podpore tohto zákona vyzvú opozíciu aj vládnu stranu Smer-SD.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu