Piatok3. máj 2024, meniny má Galina, zajtra Florián

Grécko počíta s poklesom ekonomiky už šiesty rok po sebe

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

ATÉNY - Grécky minister financií Jannis Sturnaras dnes predstavil v parlamente návrh štátneho rozpočtu na budúci rok, ktorý počíta už so šiestym rokom recesie po sebe. Urobil tak potom, ako sa stretol so zástupcami Trojky, teda predstaviteľmi Európskej komisie (EK), Európskej centrálnej banky (ECB) a Medzinárodného menového fondu (MMF). Ich súhlas je kľúčový na to, aby Grécko získalo ďalšiu tranžu pôžičky a odvrátilo hrozbu bankrotu.

Vláda počíta s tým, že rozpočtový deficit na budúci rok dosiahne 4,2 % hrubého domáceho produktu (HDP) z tohtoročnej predpokladanej úrovne 6,6 % HDP. Ekonomika by mala klesnúť o 3,8 % po prepade o 6,5 % v tomto roku a miera nezamestnanosti vzrásť na 24,7 % z 23,5 %.

V roku 2012 ešte vláda počíta s tým, že zaznamená primárny rozpočtový deficit, teda deficit bez započítania splátok dlhu. Ten by mal dosiahnuť asi 1,4 % HDP. Už na budúci rok však vláda očakáva primárny rozpočtový prebytok približne 1,1 % HDP. Bol by to prvý primárny rozpočtový prebytok od roku 2002.

Na budúci rok chce vláda prostredníctvom viacerých úsporných opatrení ušetriť približne 7,8 miliardy eur. Zo spomínanej sumy by 3,8 miliardy eur chcela vláda získať prostredníctvom zníženia dôchodkov a 1,1 miliardy eur zo zníženia platov. Medzi ďalšie úsporné opatrenia patria obmedzenie výdavkov na zdravotníctvo, školstvo a obranu. Informovali o tom agentúry Reuters a AP.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu