Sobota20. apríl 2024, meniny má Marcel, zajtra Ervín

Zadlžené Grécko šokujúco potvrdilo výstavbu trate F1: Na túto pýchu sa im zložíme aj my!

Zobraziť galériu (3)
(Zdroj: protothrema.gr)

PATRA/ATÉNY – Grécka ekonomika sa zmieta v kolapse a žije len vďaka podpore krajín Európskej únie. Gréci však našli liek na krízu. Vláda schválila takmer 30 miliónov eur na výstavbu okruhu F1, ktorý bude celkovo stáť takmer 100 miliónov a každý rok pohltí na nákladoch ďalších 60 miliónov. Chce tak získať peniaze z turizmu a reklamy a sľubuje vytvorenie nových pracovných miest.

Grécke ministerstvo pre miestny rozvoj potvrdilo, že uvoľnilo čiastku 29,9 milióna eur na vybudovanie modernej trate. Okruh F1 sa bude stavať v treťom najväčšom meste Patra. Trať by mala spĺňať najprísnejšie štandardy a mala by byť jednou z najmodernejších. Celkové náklady na výstavbu sú odhadované na 94,6 milióna eur. Projekt má dofinancovať a dohliadať naň  súkromná spoločnosť Racetracks Petras., ktorá podľa medializovaných informácií už má všetky potrebné doklady a povolenia. Miesto výstavby schválili urbanisti, architekti aj ochranári.

Takto bude vyzerať časť novej trate Formuly 1 v Grécku
Zobraziť galériu (3)
Takto bude vyzerať časť novej trate Formuly 1 v Grécku  (Zdroj: axortagos.gr)

Okrem pretekov formuly 1 by trať mala podľa predbežných projektov slúžiť aj na usporiadanie pretekov cestných motocyklov či motokár. Grécka vláda vyčlenila na okruh peniaze v čase, keď predkladala nový rozpočet na rok 2013. Ráta v ňom s tým, že už šiesty rok bude ekonomika v recesii. Usporadúvanie pretekov formúl a motocyklistických podujatí je veľmi nákladné.

Projekt trate
Zobraziť galériu (3)
Projekt trate  (Zdroj: thetravellernews.com)

Grécka vláda očakáva, že tento projekt prinesie krajine veľký zisk. Okrem rozvoja turistického ruchu sľubuje vláda vznik stoviek nových pracovných miest, peniaze z reklamy, vysielacích práv či vstupeniek, čo by malo oživiť finančné toky do štátneho rozpočtu. V roku 2014 sa do formuly 1 chystá vstúpiť aj Thajsko.       

O tému výstavby okruhu F1 sa začali zaujímať aj naši politici. Gréci totiž schválili čiastku na projekt presne v čase, keď slovenská vláda rozhodla, že do eurovalu pošle ďalšiu astronomickú sumu 264 miliónov eur. Predseda SaS Richard Sulík kritizoval ministra financií za to, že čiastku schválil. „Pán Kažimír nech je ticho. Stane sa akurát to, že my, ktorí nemáme ani diaľnicu z Bratislavy do Košíc, tak za naše peniaze si Gréci stavajú okruh formuly 1,“ tvrdí Sulík. Kažimír si myslí, že táto téma už nie je aktuálna. Sulíkovci sú z minulého storočia, čo sa týka tejto témy,“ povedal minister financií.

 

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu