Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Nemecko a EÚ údajne hľadajú spôsob, ako pomôcť Španielsku

Ilustračné foto
Ilustračné foto

MADRID/BERLÍN - Predstavitelia Nemecka a Európskej únie skúmajú spôsoby, ako pomôcť španielskym bankám. Madrid však zatiaľ ešte nepožiadal o pomoc. Uviedli to v stredu pre agentúru Reuters nemenované zdroje z prostredia EÚ.

Španielsko, štvrtá najväčšia ekonomika eurozóny, uviedlo, že stráca prístup na finančné trhy v dôsledku rastúcich nákladov na požičiavanie si a vyzvalo európskych partnerov, aby mu pomohli oživiť jeho banky. Španielsky minister hospodárstva Luis de Guindos v stredu po rokovaniach s Európskou komisiou (EK) povedal, že neexistujú žiadne bezprostredné plány na žiadosť o pomoc.

Španielsko si počká na výsledky správy Medzinárodného menového fondu (MMF) a nezávislého auditu bankového sektora, ktoré majú byť zverejnené tento mesiac, pred tým, ako sa rozhodne, akým spôsobom rekapitalizuje svoje banky, povedal de Guindos. Zdroje oboznámené s rokovaniami medzi Berlínom a Bruselom tvrdia, že lídri intenzívne pripravujú plán pomoci pre Španielsko. Právnici údajne skúmajú európske zmluvy a snažia sa zistiť, ako by Madrid mohol získať peniaze zo záchranných fondov EÚ bez toho, aby oficiálne spadal pod úverový program, ktorý si vyžaduje plnenie nových reforiem diktovaných zahraničnými veriteľmi.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu