Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

Barroso a Rehn: Španielsko s pomocou eurozóny opäť získa dôveru trhov

Ilustračné foto
Ilustračné foto

BRUSEL - Španielsko si po zabezpečení pomoci eurozóny na rekapitalizáciu svojich bánk opäť získa dôveru trhov, povedali dnes predseda Európskej komisie (EK) José Manuel Barroso a eurokomisár pre hospodárske a menové záležitosti Olli Rehn.

"Sme si istí, že Španielsko si môže postupne opäť získať dôveru investorov a účastníkov trhu a vytvoriť podmienky pre návrat k udržateľnému rastu a vytváraniu pracovných príležitostí," uviedli v spoločnom vyhlásení.

Dodali, že EK "rýchlo" pristúpi k technickému zhodnoteniu potrieb španielskych bánk, spoločne s Európskou centrálnou bankou, Európskym orgánom pre bankovníctvo (EBA) a Medzinárodným menovým fondom (MMF). Ministri financií eurozóny dnes po telekonferencii povedali, že MMF neposkytne finančné príspevky do záchranného balíka pre španielske banky, ktorý môže dosiahnuť až 100 miliárd eur. Euroskupina vo vyhlásení potvrdila, že Španielsko bude mať k dispozícii "celkove až 100 miliárd eur", aby pokrylo odhadované požiadavky na rekapitalizáciu bankového sektora s bezpečnostnou maržou navyše.

Euroskupina vo vyhlásení informovala, že Španielsko dostane finančnú pomoc z Európskeho nástroja finančnej stability a Európskeho mechanizmu pre stabilitu, tj. súčasného a budúceho záchranného fondu eurozóny. Úloha MMF bude obmedzená na "podporu  uplatnenia a monitorovanie finančnej pomoci s pravidelným informovaním", uviedla Euroskupina.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu