Sobota4. máj 2024, meniny má Florián, zajtra Lesana, Lesia

Kaník: Je ilúziou očakávať od zrušenia rovnej dane vyššie príjmy rozpočtu

Ľudovít Kaník
Ľudovít Kaník

BRATISLAVA - Je ilúziou a hlbokým omylom novej vlády, ak očakáva, že zrušením rovnej dane získa do rozpočtu vyššie príjmy. V reakcii na zámery kabinetu Roberta Fica (Smer-SD) na to upozornil šéf poslaneckého klubu opozičnej SDKÚ-DS Ľudovít Kaník.

Pravdou bude podľa neho presný opak. "Príjmy naopak po zavedení progresivity poklesnú. Progresívnu daň z príjmov sme tu už dlhé roky mali. Ale až zavedenie rovnej dane prinieslo výrazné a dynamické zvyšovanie príjmov do rozpočtu, pretože podporovala ekonomickú aktivitu, hospodársky rast a zároveň priťahovala na Slovensko nové investície," pripomenul Kaník.

Zamýšľané vyššie zdanenie vysoko nadpriemerne zarábajúcich občanov a firiem je podľa neho protirastové opatrenie, ktoré utlmí slovenskú ekonomiku a SR ním stratí veľkú časť svojej investičnej atraktívnosti. "To sa negatívne prejaví ako na rozpočtových príjmoch, tak aj na nezamestnanosti," dodal opozičný poslanec.

Robert Fico v nedeľu (6.5.) v televízii Markíza opätovne potvrdil, že jeho vláda nechce konsolidovať verejné financie na úkor slabšie zarábajúcich ľudí, ale chcú sa "pobiť so silnejšími". V praxi to má znamenať zrušenie rovnej dane a vyššie zdanenie vysoko nadpriemerne zarábajúcich fyzických aj právnických osôb. Tieto zmeny by sa podľa premiéra mohli zrealizovať od začiatku budúceho roka.

"Naozaj si úprimne myslím, že ak takému človeku zdvihneme daň z príjmu fyzických osôb z 19 na 23, 24 %, pri takomto príjme si to nemôže všimnúť," povedal premiér o osobách s nadštandardnými príjmami. Podľa Fica už aj "pravicový guru" Ivan Mikloš (SDKÚ-DS) v parlamente priznal, že sa vyčerpali všetky celoplošné metódy hľadania peňazí a zvýšenie daní je tak nevyhnutné. "Musíme ísť do zvyšovania daní, otázka je do akého zvyšovania," avizoval Fico.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu