Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Vláda chce zvýšiť daň z príjmu právnickým osobám na 23 %

Ilustračné foto
Ilustračné foto

BRATISLAVA - Právnické osoby ako aj fyzické osoby s nadštandardným príjmom zaplatia vyššie dane. Vláda Roberta Fica totiž plánuje zvýšiť sadzbu dane z príjmov pre firmy zo súčasných 19 % na jednotných 23 %. Rovnako chce kabinet podľa vyjadrení premiéra Roberta Fica zvýšiť daň z príjmov fyzických osôb, avšak len nad určitú sumu príjmu. Od tejto zmeny si vláda sľubuje dodatočný príjem vo výške 366 miliónov eur.

Firmy pôsobiace na Slovensku by mali od budúceho roka platiť zo svojich príjmov namiesto doterajších 19 % jednotne vyššiu sadzbu 23 %. Po dnešnom rokovaní Rady solidarity a rozvoja to konštatoval premiér Robert Fico (Smer-SD). Od tejto zmeny si vláda sľubuje dodatočný príjem vo výške 366 miliónov eur.

Právnických osôb by sa tak nemalo týkať progresívne zdanenie, ktoré sa pripravuje pre fyzické osoby. Základná sadzby im zostane na dnešnej úrovni 19 %. "Nad určitú sumu, ktorá je veľmi vysoká, bude zavedená vyššia sadzba," avizoval predseda vlády s tým, že zatiaľ nemá význam hovoriť o konkrétnej hranici ani cieľovej úrovni daňovej sadzby.

Konkretizovať to nechcel ani minister financií Peter Kažimír (Smer-SD). "V hre je otázka degresivity odpočítateľnej položky, výška odvodových stropov, pásmo druhej sadzby. Parametrov je tam niekoľko a mali by na seba nadväzovať. Rozhovory o nich nie sú ukončené," upozornil.

Šéf Asociácie zamestnávateľských zväzov a združení (AZZZ) Rastislav Machunka pri odchode z rokovania rady povedal, že sa uvažuje o sadzbe na úrovni 25 %, a to od príjmu okolo 3000 eur. Maximálne vymeriavacie základy by sa mali zjednotiť pravdepodobne na päťnásobku priemernej mzdy. "Rešpektujeme silný politický mandát, ktorý vláda má na takéto opatrenie. My s tým samozrejme súhlasiť nemôžeme, pretože trestať tých, ktorí sú úspešní, ktorí spoluvytvárajú pracovné miesta, zamestnávajú ľudí a vytvárajú podmienky na zamestnávanie ľudí s nižšími príjmami, považujeme za krok späť a nesprávny postup," argumentoval Machunka.

Za otvorenú otázku označil Fico plánované zjednotenie odvodových stropov, ako aj možné zdanenie dividend vyplácaných fyzickým osobám. O konkrétnej sadzbe však zatiaľ hovoriť nechcel. "Od 1. januára tohto roka bol zavedený systém zodvodnenia tohto typu príjmov. Rokuje sa o tom, či sa bude pokračovať v tomto systéme, alebo sa opäť po rokoch zavedie veľmi civilizovaný a vo svete väčšinou používaný systém zdaňovania dividend," priblížil Kažimír. Právnických osôb sa dodatočné zdanenie dividend týkať nebude, pretože to nedovoľujú európske pravidlá.

Zamestnávatelia so zdanením dividend nesúhlasia. "Predovšetkým z toho dôvodu, že dôjde k daňovej optimalizácii a tí, ktorých by sa to naozaj malo dotýkať, jednoducho nebudú platiť nič. Pretože budú optimalizovať svoje daňové základy a domicily tak, aby neplatili vôbec nič," upozornil Machunka s tým, že na to existujú úplne legálne možnosti v súlade so slovenským aj európskym právom.

Zvyšovanie spotrebných a majetkových daní zatiaľ nebolo predmetom rokovaní. Minister financií však pripustil, že uvažuje napríklad o skoršom zvýšení spotrebnej dane z cigariet, a to z plánovaného marca budúceho roka už na koniec tohto roka. Na druhej strane, pripravované zavedenie nového systému zdaňovania nehnuteľností na základe cenových máp je podľa neho tak zložitý proces, že sa nedá stihnúť do konca tohto roka. Ako jedno z opatrení má Kažimír pripravené aj odstupňovanie registračnej dane na autá podľa ich kúpnej ceny.

Rada solidarity a rozvoja sa opäť zíde budúci týždeň v utorok (29.5.), kedy by sa mala okrem iného doriešiť aj otázka zmien v dôchodkovom systéme. Jednotliví partneri podľa Fica dnes avizovali, že sú pripravení predložiť aj vlastné návrhy konsolidačných opatrení.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu