Nedeľa5. máj 2024, meniny má Lesana, Lesia, zajtra Hermína

Svetová banka: Európa smeruje k recesii, príde ešte horšia svetová kríza!

Ilustračné foto
Ilustračné foto

WASHINGTON - Európa smeruje k recesii a otvárajú sa tak dvere možnosti, že nastane celosvetová finančná kríza, ktorá môže byť ešte horšia, než tá z posledného desaťročia. Oznámila to v utorok Svetová banka (SB).

Navyše, rozvíjajúce sa krajiny, ktoré sú väčšinu posledných desiatich rokov celosvetovým motorom rastu, môže tento vývoj ťahať po špirále smerom dolu. V Indii, Brazílii, Turecku a Rusku sa už prejavilo spomelanie, upozornil predstaviteľ banky.

Varovanie sa nachádza v správe Svetovej banky s názvom Globálne ekonomické vyhliadky, ktorá sa oficiálne vydáva v Pekingu a dostal ju aj Washington. V správe sa uvádza, že Európa "zrejme už vstúpila do recesie".

Banka predpovedá 17 krajinám používajúcim euro pre rok 2012 negatívny rast - mínus 0,3 percenta - namiesto už skôr očakávaného rastu 1,9 percenta.

Správa Svetovej banky odzrkadľuje finančné ťažkosti Európy po tom, čo ratingová agentúra Standard & Poor's nedávno znížila nielen dlhodobé úverové ratingy deviatich krajín eurozóny, ale takisto úverovú schopnosť záchranného fondu Európy. Ten založila na pomoc eurozóne.

"Svet to môže vrhnúť do recesie takej veľkej alebo dokonca ešte väčšej, ako bola recesia v rokoch 2008-2009," napísala Svetová banka. Citovala riziko, že kapitálové trhy v krajinách s vysokými príjmami môžu zamrznúť, ako sa to stalo po bankrote americkej investičnej firmy Lehman Brothers v roku 2008.

"Celosvetová ekonomika vstúpila do nebezpečnej fázy," uviedla banka.

V správe vydávanej dvakrát ročne banka znížila svoje odhady pre celosvetový rast v roku 2012 z 3,6 percenta, ktoré predpovedala vlani v júni, na 2,5 percenta. Banka predpokladá v roku 2013 rast 3,1 percenta.

Pokiaľ ide o krajiny s vysokými príjmami, banka očakáva v roku 2012 rast iba 1,4 percenta, čo je pokles oproti rastu 2,7 percenta, ktorý predpokladala vlani v júni. Veľká časť tohto poklesu sa pripisuje zhoršujúcim sa vyhliadkam Európy.

Japonsko a Spojené štáty zaznamenajú podľa očakávania v roku 2012 väčší rast, než v roku 2011. "Budú však čeliť protivetru kvôli Európe a spomalenému rastu v rozvíjajúcich sa krajinách," povedal novinárom vo Washingtone Andrew Burns zo Svetovej banky, ktorý je hlavným autorom správy.

"Svet je dnes veľmi odlišný oproti tomu, aký bol pred šiestimi mesiacmi. Toto bude veľmi ťažký rok," dodal Burns.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu