Pondelok20. máj 2024, meniny má Bernard, zajtra Zina

S&P pohrozila zhoršením ratingu viacerých štátov G20

Ilustračné foto
Ilustračné foto

NEW YORK - Ratingová agentúra Standard & Poor's (S&P) pohrozila znížením ratingu viacerých krajín skupiny G20. Varuje, že ak vlády týchto štátov neprijmú opatrenia, ktoré zabrzdia rast výdavkov na zdravotnú starostlivosť a ďalších nákladov súvisiacich so starnutím populácie, môžu sa v roku 2015 dočkať zhoršenia ratingu.

Podľa S&P vyspelým európskym štátom, ale aj Japonsku a USA hrozí, že sa stav ich verejných financií v nasledujúcich štyroch desaťročiach zhorší pre stúpajúce výdavky na sociálnu starostlivosť o starnúcu populáciu.

"Ak vlády nezmenia doterajší systém sociálneho zabezpečenia, pravdepodobne sa stane neudržateľným," varuje agentúra.

Upozorňuje tiež, že vo vyspelých štátoch budú v nasledujúcich rokoch najrýchlejšie rásť výdavky na zdravotnú starostlivosť. Tieto krajiny už pritom teraz zápasia s vysokými výdavkami na sociálnu starostlivosť a ich demografický profil sa rapídne zhoršuje - pôrodnosť klesá a obyvateľstvo starne.

Veľké tranzitné ekonomiky, predovšetkým v Ázii, majú v tomto smere viac "manévrovacieho priestoru". Ale aj v niektorých z nich sa demografický profil mení, napríklad v Thajsku by sa podiel obyvateľov starších ako 60 rokov mal do roku 2030 zvýšiť takmer o štvrtinu.

Demografický vývoj pritom nie je jediný faktor, ktorý prispieva k zvyšovaniu výdavkov na zdravotnú starostlivosť. Svoj podiel na tom má aj zavádzanie nových drahých technológií a spôsobov liečby, a to sa týka aj transformujúcich sa štátov.

Ak štáty skupiny G20, ktorá združuje 20 najväčších svetových ekonomík, zavedú iba reformy, ktoré zabrzdia rast výdavkov na sociálnu starostlivosť, a zdravotný systém ponechajú bez zmeny, výsledkom bude len o "niečo menej katastrofický scenár", ako keby nič nepodnikli, varuje na záver S&P.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu