Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Galko:Transformácia nemocníc na akciovky bude pokračovať

Ilustračné foto
Ilustračné foto

BRATISLAVA - Transformácia štátnych zdravotníckych zariadení na akciové spoločnosti bude pokračovať. Taká je podľa ministra obrany Ľubomíra Galka (SaS) dohoda po tom, čo dnes na vláde bola "veľmi živá debata" o transformácii nemocníc.

Ozrejmil, že do konca roka by sa tak malo stransformovať niečo cez 20 nemocníc, zvyšné na budúci rok. Avizoval, že okrem toho vznikla dohoda na zverejňovaní memoránd s veriteľmi nemocníc v rámci realizovaného oddlženia nemocníc pred transformáciou.

Denník Hospodárske noviny dnes informoval, že prezident Ivan Gašparovič, ktorý dohliada na vykonávanie mandátu súčasnej dočasnej vlády, v pondelok 31. októbra premiérke Ivete Radičovej (SDKÚ-DS) odporučil zastavenie transformácie nemocníc. Hlava štátu vraj chcela, aby o tomto kroku rozhodla vláda, ktorá vyjde z predčasných marcových parlamentných volieb. Podľa dnešného vyjadrenia predsedníčky vlády prezident nemá zásadné výhrady k transformácii.

Šéfka kabinetu opätovne zdôraznila, že transformácia nie je privatizácia a ani žiadna privatizácia nehrozí. "Transformácia znamená normálny rozpočtový poriadok v nemocniciach, nič viac a menej, spojený s hmotno-právnou zodpovednosťou manažmentov za prípadné zlé nakladanie s majetkom a akciami štátu," uviedla. Debata sa podľa jej slov vedie ešte v prípade transformácie tzv. koncových nemocníc, ktoré riešia najvážnejšie a najnákladnejšie prípady.

O zastavenie transformácie sa pokúšajú lekárske odbory a zmenou zákona sa o to snažila aj opozícia. Lekári zastavením zmeny nemocníc podmieňujú aj stiahnutie svojich výpovedí, o ktorých dnes rokujú aj s ministrom zdravotníctva Ivanom Uhliarikom (KDH). Ako pred stretnutím vyhlásil šéf odborov Marian Kollár, s rozhodnutím pokračovať v transformácii spokojní nie sú a budú sa chcieť stretnúť s premiérkou.

Tridsaťjeden zdravotníckych zariadení by sa malo podľa návrhu novely zákona o zdravotných poisťovniach, účinnej od apríla, transformovať do konca tohto roka. V odôvodnených prípadoch by sa tento termín mohol posunúť o pol roka. O pol roka viac majú aj nemocnice ministerstiev vnútra a obrany.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu