Utorok7. máj 2024, meniny má Monika, zajtra Ingrida

Baška odporúča Galkovi, aby si odsekol obidve ruky

Jaroslav Baška
Jaroslav Baška

BRATISLAVA - Exminister obrany Jaroslav Baška (Smer-SD) odporúča súčasnému šéfovi rezortu Ľubomírovi Galkovi, aby si za podpísanie zmlúv na nákup nákladných áut pre armádu odsekol obidve ruky.

Na svojom blogu totiž Galko podľa Bašku sľubuje, že bude "ťať do živého, odkrývať doterajšie zlodejiny, brániť ich biznisu a odtínať tej chobotnici hnusné chápadlá". Zmluvy o budúcich dodávkach nákladiakov pre armádu sú podľa Bašku predražené a Galko by mal voči sebe konať tak, ako píše na blogu.

Spomínané zmluvy sú podľa Bašku dôkazom o netransparentnom narábaní s peniazmi daňových poplatníkov. Exminister upozornil, že na nich nie je uvedená konkrétna suma a boli zadané napriamo jednému dodávateľovi bez transparentného výberového konania. Dodal, že minister Galko pritom sľuboval, že všetko v jeho rezorte bude obstarávané výberovým konaním.

Galko tiež kritizoval predražené tendre bývalej vlády. Baška tvrdí, že on nakupuje nákladniaky drahšie ako bývalé vedenie rezortu. "Za môjho ministrovania stál jeden AKTIS 148.180 eur. Za pána Galka ten istý automobil stojí 161.520 eur. Rozdiel na automobile je 13.340 eur bez DPH. Čo sa stalo, že cena stúpla o takúto sumu? Pán Galko stále hovoril o tom, že všetko za bývalej vlády bolo predražené. Nech mi vysvetlí, prečo je tá suma vyššia ako za mňa," uviedol Baška.

Zaujímavé je podľa exministra obrany aj to, že zmluvy boli podpísané dva týždne po páde vlády. Galko pritom kritizoval bývalú vládu za podpisovanie zmlúv tesne pred voľbami a po nich. Baška sa ho teraz pýta, kam sa s podpisom ponáhľal dva týždne po páde vlády. Zamyslel sa zároveň nad tým, či nejaké peniaze nemali ísť na financovanie Galkovej materskej strany SaS.

Baška považuje Galka za klamára, čo dokazujú podľa neho aj spomínané zmluvy. "Svedčia o tom, že pán Galko jedno hovorí a iné koná. Tieto dve zmluvy ma utvrdzujú len v tom, že pán Galko tak nesmierne kričal o netransparentnosti, o predraženosti za bývalej vlády len preto, aby sa pod jeho taktovkou mohlo na ministerstve obrany tak nehanebne kradnúť," povedal exminister obrany.

Na zmluvy o budúcich dodávkach takmer troch stoviek nákladných áut upozornil denník SME. Tvrdí, že keď sa o ne začal zaujímať, minister Galko sa ich rozhodol zrušiť. Armáda mala podľa zmlúv brať nákladiaky aj naďalej od firmy Tanax Trucks. Nakupovať ich chcelo ministerstvo do konca roku 2017, ale nezaviazalo sa, že skutočne kúpi až 300 áut. V zmluve podľa denníka chýbala cena za kus aj celková dohodnutá suma.

Minister Galko obhajoval potrebu nákladiakov tým, že armáda dlhodobo chronicky trpí nedostatkom novej techniky. Postupná obmena techniky je dlhodobo plánovaná a ministerstvo obrany ju považuje za nevyhnutnú. Výber vozidiel AKTIS a MAN odôvodňuje minister tým, že v Ozbrojených silách SR je pre zníženie nákladov, logistiku, servis a obsluhu nevyhnutná unifikácia techniky. Pripomína, že vozidlá AKTIS a MAN využíva armáda už niekoľko rokov a vojaci sú s nimi spokojní. Preto sa rozhodlo o ich ďalšom využití a nákupe týchto vozidiel aj v budúcnosti.

Prvý kontrakt na nákup vozidiel bol podľa Galka podpísaný koncom roka 2005 a vyprší koncom tohto roka. Z 200 pôvodne plánovaných kusov sa ich pre nedostatok peňazí nakúpilo iba 53. Predĺženie zmluvy bolo pripravované v priebehu celého roka, bez ohľadu na politickú situáciu. V zmluvách išlo podľa Galka len o stanovenie právneho rámca pre možný nákup v budúcnosti podľa finančných možností rezortu obrany. "Ak by sa nové vedenie ministerstva obrany rozhodlo nenakúpiť ani jedno auto AKTIS, štát – tak ako doteraz – by nezaplatil ani cent," upozornil šéf rezortu obrany.

Pripomenul, že obstarávanie špeciálnej vojenskej techniky sa neriadi zákonom o verejnom obstarávaní. V tomto prípade boli obe vozidlá podľa Galka vybrané na základe stanoviska a požiadavky Ozbrojených síl SR a najmä výsledkov vojskových skúšok. "Jednoducho povedané, vojaci boli s týmito autami spokojní a požadovali ďalšie, aby sa konečne v útvaroch nahradili 50-ročné už legendárne V3S-ky," uviedol Galko.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu