Štvrtok6. jún 2024, meniny má Norbert, zajtra Róbert

Dve stredoškoláčky dokázali nemožné: Vyriešili TÚTO známu matematickú hádanku starú 2 000 rokov!

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

NEW ORLEANS - Učiteľka matematiky na strednej škole St Mary's Academy v New Orleans vyhlásila spolu so svojimi kolegami celoškolskú matematickú súťaž s náročnou bonusovou otázkou. Od študentov, ktorí mali vytvoriť nový dôkaz Pytagorovej vety, očakávali najmä vynaliezavosť. Výsledok ich však príjemne prekvapil.

V bonusovej otázke matematickej súťaže, ktorú spolu s kolegami vyhlásila Michelle Blouin Williamsová, mali študenti vytvoriť nový dôkaz Pytagorovej vety. Učitelia však vôbec neočakávali, že si nejaký z lúštiteľov poradí so základným princípom geometrie, ktorý je platný takmer 2 000 rokov. V decembri 2022 sa ale dali dohromady maturantky Calcea Johnsonová a Ne'Kiya Jacksonová a prijali túto výzvu. Motivujúcim faktorom bola finančná odmena vo výške 500 dolárov (466 eur), informuje televízna relácia 60 Minutes. Po mesiacoch práce predložili výsledky. Študentky sú aktuálne už na vysokej škole a aj tam pracujú na ďalších dôkazoch Pytagorovej vety a veria, že ich našli ďalších päť. Napriek pôsobivým úspechom zostávajú skromné a trvajú na tom, že nie sú matematickí géniovia.

Dvojica začala pracovať s Pytagorovou vetou A² + B² = C². Táto rovnica vysvetľuje, že ak poznáme dĺžku dvoch strán pravouhlého trojuholníka, môžeme zistiť dĺžku tretej strany. Keď Calcea a Ne'Kiya hľadali nový dôkaz, nevedeli, že tisíce rokov bol dôkaz pomocou trigonometrie považovaný za nemožný. Jeden predložil v roku 2009 matematik Jason Zimba a Calcea a Ne'Kiya našli ďalšie. Dievčatá študovali geometriu a sčasti aj trigonometriu. Zhodli sa na tom, že matematika nie je ľahká. Ako súťaž pokračovala, trávili takmer všetok svoj voľný čas rozvíjaním svojich myšlienok. „Kôš na odpadky bol plný papierov, na ktorých riešila problémy, a keď to nefungovalo, tak ich zhrnula a hodila do koša,“ povedal otec Calcey, píše portál CBS News. Ne'Kiina matka s odľahčením hovorí, že väčšinou bola práca dcéry nad jej sily.

S cieľom zdokumentovať výsledky študentiek predložili učitelia prácu na konferencii Americkej matematickej spoločnosti v Atlante v marci 2023. „Naša učiteľka nás oslovila a povedala: ‚Hej, mohli by ste to skutočne prezentovať,‘“ spomína si Ne'Kiya. „Povedala som si: Robíte si srandu? Lenže ona si ju nerobila. Tak sme išli. Dostala som sa tam. Prezentovali sme, išlo to dobre.“ Správa o ich úspechu sa rozšírila po celom svete. O dvojici napísali v Južnej Kórei a pochválila ich aj bývalá prvá dáma Michelle Obamová. Dostali pochvalu od guvernéra a daroval im aj kľúče od mesta New Orleans. Študentky uviedli, že podľa nich existuje niekoľko dôvodov, prečo ľudia považujú ich prácu za takú pôsobivú.

„Pravdepodobne preto, že sme Afroameričanky, to po prvé,“ povedala Ne'Kiya. „A tiež sme ženy. A aj náš vek. Samozrejme, že aj ten pravdepodobne zohral veľkú úlohu.“ Doplnila, že by bola rada, keby sa ich triumf oslavoval taký, aký je: ako veľký matematický úspech. Napriek tomu ani jedna z nich neplánuje robiť kariéru v matematike. „Ľudia by odo mňa mohli očakávať príliš veľa, keby som sa stala matematičkou,“ povedala Ne'Kiya. Minulý rok dostala plné štipendium na štúdium farmácie na Xavier University v New Orleans. Premiantka triedy Calcea študuje environmentálne inžinierstvo na Louisiana State University. 

Viac o téme: ŠtudentkyMatematikaPytagorova veta
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu