Utorok7. máj 2024, meniny má Monika, zajtra Ingrida

HN: Enel si zaistil 35 percent zisku z energie z Gabčíkova

BRATISLAVA - Talianska spoločnosť Enel si v privatizačnej zmluve o kúpe 66 percent akcií Slovenských elektrární (SE) zabezpečila 35 percent zisku z výroby elektriny vo vodnej elektrárni v Gabčíkove. Napísali to dnešné Hospodárske noviny. SE majú ešte pred ukončením privatizácie predať Gabčíkovo štátnemu podniku Vodohospodárska výstavba. Ta má Gabčíkovo splácať 30 rokov.

Predajná cena aj výška splátok sú podľa HN tajné. "Pôjde o stomiliónové sumy, ktoré v nasledujúcich rokoch pri zvýšení cien elektriny môžu prekročiť miliardu korún ročne," uviedol denník k výške podielu Enelu na zisku z produkcie Gabčíkova. Väčšinový balík akcií SE by mal Enel dostať do konca apríla.

Slovensko vedie dlhoročný spor o dostavbu vodného diela na Dunaji s Maďarskom, ktoré malo podľa pôvodného plánu dokončiť stavbu na svojom území. Gabčíkovo preto muselo byť vyčlenené z privatizácie elektrární. Zatiaľ čo doteraz Vodohospodárska výstavba prevádzkovala len vodné dielo, teraz získa aj samotnú elektráreň. Vládny splnomocnenec pre Gabčíkovo Dominik Kocinger pre HN uviedol, že zmluva o prevádzkovaní Gabčíkova medzi vodohospodármi a SE je pre štát nevýhodná. Zmluva totiž nerieši prípadné sankcie v prípade, že Slovensko od nej predčasne odstúpi, povedal.

Kocinger vraj vyzval vrcholných politikov, aby pozastavili privatizáciu SE podaním návrhu na predbežné opatrenie na súd. "Okrem prezidenta, ktorý so mnou súhlasil, všetci ostatní ostali ticho," povedal. Slovensko má od Enelu získať za 66 percent Slovenských elektrární 840 miliónov eur (31,4 miliardy korún). Vyše 3,4 miliardy korún však bude musieť podľa HN elektrárňam vrátiť. Vláda túto pohľadávku priznala SE koncom roka 2004, lebo elektrárne sa podieľali na financovaní dostavby vodného diela v 90. rokoch.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu