Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Do kín prichádza dlho očakávaný film Martina Scorseseho Mlčanie

Mlčanie Zobraziť galériu (4)
Mlčanie (Zdroj: Magic Box)

Film Mlčanie /Silence/ vznikal 28 rokov. Držiteľ Oscara Martin Scorsese prichádza s filmom, s ktorým sa budú porovnávať jeho ostatné diela. Mlčanie je príbeh dvoch mladých misionárov, ktorí sa v 17. storočí vydajú hľadať svojho strateného učiteľa do tajomného a exotického Japonska, kde je ich viera postavená mimo zákon a ich prítomnosť je zakázaná.

 Každý prejav viery je trestaný krutým mučením a smrťou. Nasleduje oslňujúca a napínavá skúška ich vytrvalosti, viery a schopnosti prežiť.

Scorsese realizoval Mlčanie podľa scenára, ktorý napísal spolu s Jay Cocks. Film vychádza z románu japonského autora Shusaku Enda, ktorý skúma duchovné a náboženské otázky Božieho mlčania tvárou v tvár ľudskému utrpeniu.

Do hlavných postáv režisér obsadil hviezdy ako Andrew Garfield (The Amazing Spider-Man), Adam Driver (Star Wars: Sila sa prebúdza, Paterson) a Liam Neeson (Schindlerov zoznam).

"Obsah Endovho románu bol vo mne prítomný od čias mojej mladosti.“ hovorí Scorsese. "Bol som vychovávaný v silne katolíckej rodine a bol som aktívne zapájaný do náboženstva. Do spirituality, ktorá súvisí s vierou som bol ponorený už ako dieťa."

 Scorsese hovorí, že pri čítaní knihy sa konfrontoval s veľmi hlbokými otázkami viery a vyrovnáva sa s nimi neustále. Endo vo svojej knihe veľmi priamo hovorí o pýtaní sa, pochybnostiach, slabosti človeka.

Scorseseho úcta k románu rástla jeho ďalším čítaním. Na scenári začal pracovať už v osemdesiatych rokoch.

Keď Scorsese po prvýkrát čítal Mlčanie, bol okamžite rozhodnutý nakrútiť podľa knihy film. Príbeh na neho urobil obrovský dojem a mal pocit, že sa k nemu prihovára veľmi osobným spôsobom. Román Shusaku Enda Mlčanie (Chinmoku), odohrávajúci sa v Japonsku v 17. storočí, dosiahol obrovský úspech a kritici ho vyhodnotili ako jeden z najlepších románov dvadsiateho storočia. Román vyšiel v roku 1966 a získal prestížnu japonskú cenu Tanazaki.  V roku 1969 bol preložený do anglického jazyka a odvtedy do mnohých jazykov po celom svete. Román sa stal okamžite bestsellerom a v Japonsku sa z neho predalo viac ako 800000 výtlačkov.

Film Mlčanie prichádza do kín už tento štvrtok 16. februára.

MARTIN SCORSESE (režisér / producent / scenárista)

Je držiteľom mnohých filmových ocenení. Bol osemkrát nominovaný na Oscara (Vlk z Wall Street, Hogo a jeho veľký objav, Letec, Gangy New Yorku, Vek nevinnosti, Mafiáni - réžia, Mafiáni - adaptovaný scenár, Posledné pokušenie Krista, Zúriaci býk), Oscara získal za réžiu filmu Na druhej strane. Zlatý glóbus získal za najlepšiu réžiu filmov Hugo a jeho veľký objav, Na druhej strane, Gangy New Yorku a šesť nominácií za filmy Letec, Kasíno, Vek nevinnosti, Mafiáni, Zúriaci býk. Ďalšie ocenenia získal na festivaloch v Cannes a Berlíne. Cenu BAFTA za celoživotné dielo a za najlepšiu réžiu a adaptovaný scenár filmu Mafiáni.

Diváci stanice HBO mohli nedávno sledovať jeho seriál Vinil.

- reklamná správa -

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu