Pondelok20. máj 2024, meniny má Bernard, zajtra Zina

Prípravy na prvú výstavu v Klenotnici Bratislavského hradu vrcholia

Výstava Ars Liturgica sa uskutoční na Bratislavskom hrade
Výstava Ars Liturgica sa uskutoční na Bratislavskom hrade

BRATISLAVA – Slovenské národné múzeum je v štádiu vrcholiacich príprav na prvú výstavu v Klenotnici na Bratislavskom hrade. Už o necelý mesiac sa tieto priestory, ktorých rekonštrukciu realizuje Národná rada Slovenskej republiky, stanú domovom pre najvzácnejšie a najvýnimočnejšie zlaté liturgické predmety z celého Slovenska. Výstavu s názvom ARS LITURGICA.

Zlatníctvo v službách liturgie sprístupní SNM v spolupráci s NR SR a Konferenciou biskupov Slovenska pri špeciálnej múzejnej príležitosti – na Noc múzeí a galérií 2010 (15. máj 2010), kedy budú brány všetkých múzeí na celom Slovensku otvorené do neskorých nočných hodín.

Výstava ARS LITURGICA. Zlatníctvo v službách liturgie bude úvodnou výstavou realizovanou v prvej časti zrekonštruovaných priestorov paláca Bratislavského hradu. Bratislavský hrad bol sídlom múzejných expozícií od roku 1968. V Klenotnici Bratislavského hradu sa až do začiatku rekonštrukcie nachádzala stála expozícia Klenoty dávnej minulosti Slovenska prezentujúca najvzácnejšie archeologické nálezy od praveku po vznik Uhorského kráľovstva.

Od 15. mája 2010 (Noc múzeí a galérií 2010) bude v Klenotnici sprístupnená výstava organizovaná v rámci Roka kresťanskej kultúry 2010. Výstava ARS LITURGICA. Zlatníctvo v službách liturgie bude reprezentatívnym výberom liturgických predmetov a umeleckého remesla, výlučne z drahých kovov, ktoré používala cirkev na území Slovenska od 15. do 20. storočia. V súčasnosti prebiehajú náročné prípravné práce na zvoz unikátnych liturgických predmetov z farností z celého Slovenska.

O novinkách, ale aj o zaujímavostiach z dejín hradu ako aj prebiehajúcej rekonštrukcii tejto dominanty informujú organizátori prostredníctvom stránky populárnej sociálnej siete Facebook.com Bratislavský hrad / Bratislava castle a www.bratislava-hrad.sk.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu