Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Deň detí v múzeách SNM

Deň detí v roku 2008
Deň detí v roku 2008

Múzeá Slovenského národného múzea v rôznych mestách na Slovensku pripravili pri príležitosti Medzinárodného dňa detí množstvo zaujímavých a zábavných podujatí. Deň ako v stredoveku alebo vo svete škriatkov, zážitky z lyžovania na tráve, stretnutia s pánmi hradov, interaktívna cesta po Dunaji, vytvorenie svojho komiksu či pristátie na lietadle – to všetko a mnoho krásnych spomienok si budú môcť odniesť deti aj ich rodičia z podujatí Slovenského národného múzea počas nasledujúceho víkendu.

Keďže tento rok pripadol 1. jún na pondelok – na pracovný deň a tiež deň, kedy je väčšina múzeí zatvorená, niektoré múzeá pripravili pre deti program na víkend 30. mája a 31. mája. SNM-Múzeum Bojnice a múzeá SNM na Žižkovej ulici v Bratislave budú otvorené aj v pondelok, 1. júna 2009.

Deň detí budú v SNM-Prírodovednom múzeu oslavovať už v piatok 29. mája 2009. Malí i starší návštevníci sa oboznámia s tajomstvom gravitácie a zistia, koľko by vážili na Slnku, Mesiaci či Marse. Pred budovou múzea na nich budú čakať rôzne experimenty a astronomické prístroje, pomocou ktorých budú môcť pozorovať Slnko.

Bohatý program čaká na deti, ktoré cez víkend zavítajú na Hrad Modrý Kameň. Tu, v SNM-Múzeu bábkarských kultúr a hračiek zažijú v nedeľu 31. mája 2009 deň plný stredovekých hier. Na programe podujatia Malý gróf – Stredoveký deň detí je súboj so slameným panákom, chôdza na chodúľoch, rytierske boje, streľba z luku, skúška odvahy a pasovanie do šľachtického stavu. 

 V Martine sa deti vyšantia na tradičnom podujatí SNM-Múzea slovenskej dediny v Jahodníckych hájoch (Martin) Detská nedeľa. Celú nedeľu 31. 5. 2009 sa budú môcť deti zabaviť pri rôznych súťažiach, hrách, rozprávkach a folklórnych vystúpeniach. V športových súťažiach sa bude pretekať na chodúľoch, lyžovať na tráve či hádzať handrová loptička do zemiakového koša, pričom všetky aktivity budú ocenené sladkou odmenou. Zaujímavou súčasťou programu je každoročne detská tombola, v ktorej môžu detskí návštevníci za prítomnosti lišiaka v nadživotnej veľkosti vyhrať atraktívne ceny. Na podujatie Detská nedeľa majú detskí návštevníci do 14 rokov vstup voľný.

Víkend (30. – 31. 5. 2009) bude v SNM-Hudobnom múzeu v Dolnej Krupej patriť Slávnosti ruží. V bohatom programe plnom hudby a vône ruží v kaštieľskom parku si na svoje prídu aj deti. Animovaný program Rozprávka v parku ponúkne najmenším možnosť zahrať sa v parku, zodpovedať zvedavé otázky a zasúťažiť si.

V pondelok 1. júna 2009 budú môcť deti osláviť svoj deň v SNM-Múzeu Bojnice. Počas prehliadky nádherného zámku spoznajú tajomstvo písma a vyskúšajú si starodávne písanie za pomoci brka a kalamára. Malí návštevníci sa dozvedia aj zaujímavosti o výchove šľachtických detí v minulosti a stretnú sa i so samotným kráľom.

V pondelok (1. jún 2009) budú na malých návštevníkov čakať aj v múzeách na Žižkovej ulici v Bratislave, kde je v súčasnosti okrem expozícií SNM-Archeologického múzea inštalovaná aj výstava výtvarných prác klientov Domova sociálnych služieb ROSA a fotografií Jozefa Sedláka a študentov z VŠVU My a náš svet. Okrem toho sa budú návštevníci môcť nalodiť a precestovať rieku Dunaj na výstave Danubius Fluvius pripravenej SNM-Múzeom kultúry Maďarov na Slovensku a SNM-Múzeom karpatských Nemcov.

V tej istej budove možno spoznať jednu z najvýznamnejších postáv slovenských dejín – Milana Rastislava Štefánika. Pomocou komiksu „Štefánikov župan“ vytvoreného na základe historickej štúdie sa deti lepšie zoznámia s osudom Štefánikovej pozostalosti i technikou vytvárania komiksu. Interaktívnym doplnkom výstavy je model kokpitu lietadla, v ktorom je zabudovaná kamera. Prostredníctvom nej sa budú môcť mladí návštevníci natočiť pri simulovanom pristátí lietadla.

Viac informácií o jednotlivých podujatiach možno nájsť na www.snm.sk 

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu