Utorok14. máj 2024, meniny má Bonifác, zajtra Žofia, Sofia

Cestovateľ Zikmund otvorí Festival Šangri-la

Miroslav Zikmund
Miroslav Zikmund

BRATISLAVA – Stretnutia s cestovateľmi, premietania výnimočných filmov, prednášky a koncerty – to všetko čaká návštevníkov výstavy Šangri-la. India – Nepál – Tibet – Bhután, ktorá je realizovaná v Slovenskom národnom múzeu. Vrcholom sprievodných podujatí bude Festival Šangri-la (od 21. do 24. mája 2009), ktorý otvorí slávny český cestovateľ Miroslav Zikmund.

Festival Šangri-la, ktorého program je plný stretnutí s výnimočnými českými i slovenskými cestovateľmi, sa uskutoční v dňoch 21. až 25. mája 2009 v priestoroch výstavy Šangri-la, ktorá už prilákala okolo 23 000 návštevníkov.

V prvý deň festivalu, vo štvrtok 21. mája 2009 o 18.00 h budú môcť záujemcovia získať podpis významnej osobnosti európskeho cestovania Miroslava Zikmunda. Po autogramiáde je naplánovaná projekcia M. Zikmunda a autora výstavy R. Švaříčka k ich spoločnej knihe Pasca na rovníku. Na záver večera zahrá skupina Majerovy brzdové tabulky. Festival Šangri-la bude pokračovať v piatok od 18.00 h rozpravou Rudolfa Švaříčka o Ladaku a Kašmíre. Následne osobne predstavia R. Švaříček a Pavel Bém svoju knihu Tretí Everest, z ktorej vychádza i členenie výstavy. Vrcholom večera bude koncert skupiny Ivan Hlas trio.

Aj sobotný program festivalu prinesie stretnutia s množstvom zaujímavých osobností. O svoje skúsenosti a zážitky z ďalekých krajín sa podelia P. Breier (Severný Tibet, Nepál), M. Thoma (Bhután, Nepál), R. Krautschneider (Ľadové plavby), D. Nvotová (India), O. Bubák (Polárne extrémy, Mustang), S. Lichtag (Zajatci bieleho boha), K. Poláčková (Prvá Češka na Evereste), Z. Demján (Osemtisícovky) a H. Weisserová (Neznáme Dolpo).

Rozmanité témy ponúkajú aj nedeľné stretnutia s M. Kratochvílom (Kailas), M. Kratochvílovou (Snowman), J. Vodňanskou (Sila šamanizmu), M. Nikodýmom (Premeny Indie), T. Beránkom (Úsmev Nepálu), O. Vacekom (Sarawak) a Z. Ondomišiovou (Kailas, Tibet).

Okrem Festivalu Šangri-la sú pre návštevníkov výstavy pripravené pravidelné Cestovateľské štvrtky. Každý týždeň vo štvrtok od 18.00 h sa konajú v priestoroch výstavy premietania a prednášky slovenských a českých cestovateľov a odborníkov.

Vstupné na podujatia je v cene vstupenky na výstavu (5 € základný, 3 € zľavnený a 11 € rodinný lístok).

Výstava je sprístupnená do 12. júla 2009, denne okrem pondelka od 9.00 do 18.00 h, vo štvrtok do 20.00 h.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu