Streda15. máj 2024, meniny má Žofia, Sofia, zajtra Svetozár

Cestovateľská legenda M. Zikmund v Bratislave

Miroslav Zikmund a Jiří Hanzelka
Miroslav Zikmund a Jiří Hanzelka

BRATISLAVA – Cestovateľská legenda Miroslav Zikmund predstavil vo štvrtok 21. mája 2009 o 18.00 h svoju najnovšiu publikáciu Pasca na rovníku – Tajomná Indonézia I. Autogramiáda a prezentácia knihy otvorili Festival Šangri-la – sprievodné podujatie k rovnomennej výstave v Slovenskom národnom múzeu na Vajanského nábr. 2 v Bratislave.

Štvrtkové podujatie otvorilo 4-dňový maratón stretnutí s cestovateľmi, premietaní, prednášok a koncertov. Návštevníci sa mohli hneď v prvý deň osobne stretnúť s Miroslavom Zikmundom pri príležitosti uvedenia jeho poslednej knihy Pasca na Rovníku – Tajomná Indonézia I. Kniha je posledným cestopisom, ktorý napísala legendárna dvojica M. Zikmund a J. Hanzelka. M. Zikmund sa po rokoch vrátil k odloženému rukopisu popisujúcemu ich spoločné putovanie po Ázii a v spolupráci s cestovateľom a autorom výstavy Šangri-la Rudolfom Švaříčkom ho upravil a vydal v roku 2008.

Miroslav Zikmund pochádza z Plzne a v tomto roku oslávil úctyhodných deväťdesiat rokov. Počas štúdií na vysokej škole sa stretol so svojim dlhoročným cestovateľským druhom Jiřím Hanzelkom, s ktorým vytvoril množstvo rozhlasových i televíznych reportáží, článkov, kníh a filmových a fotografických záberov. Spolu precestovali Afriku, Južnú Ameriku, Áziu a Oceániu. V roku 1968 sa M. Zikmund postavil na stranu reformných komunistov, za čo mu bol až do roku 1989 udelený zákaz verejnej a publikačnej činnosti. Po revolúcii v roku 1989 sa opäť vrátil k verejnému účinkovaniu a vystavoval dosiaľ nezverejnené fotografie a filmové zábery. Nezabudol ani na svoju najväčšiu vášeň: v 90. rokoch precestoval Austráliu, Nový Zéland, juhovýchodnú Áziu, Izrael, Egypt, Maroko, Španielsko, Maledivy a Srí Lanku. V roku 2003 Zikmudov spolucestovateľ J. Hanzelka podľahol ťažkej chorobe. Ich spoločnej práci a cestám J. Hanzelku a M. Zikmunda je venovaná expozícia v Múzeu jihovýchodnej Moravy v Zlíne.

Cestám Hanzelku a Zikmunda po Ázii sa venuje aj jedna z častí výstavy Šangri-la. India – Nepál – Tibet – Bhután, ktorá je výsledkom spolupráce cestovateľa, fotografa a horolezca Rudolfa Švaříčka, cestovnej kancelárie Livingstone, spoločnosti National Geographic a Slovenského národného múzea. Šangri-la, teda bájny raj, budú môcť návštevníci hľadať do 12. júla 2009.

V týchto dňoch (21. – 24. 5. 2009) je výstava obohatená o Festival Šangri-la. Po štvrtkovej autogramiáde M. Zikmunda sa uskutočnila projekcia M. Zikmunda a autora výstavy R. Švaříčka k ich spoločnej knihe Pasca na rovníku. Na záver večera zahrala skupina Majerovy brzdové tabulky. Festival pokračuje v piatok (22.5.) od 18.00 h rozpravou Rudolfa Švaříčka o Ladaku a Kašmíre. Následne osobne predstavia R. Švaříček a Pavel Bém svoju knihu Tretí Everest, z ktorej vychádza i členenie výstavy. Vrcholom večera bude koncert skupiny Ivan Hlas trio. Aj sobotný program festivalu (23.5.) prinesie stretnutia s množstvom zaujímavých osobností. O svoje skúsenosti a zážitky z ďalekých krajín sa podelia P. Breier (Severný Tibet, Nepál), M. Thoma (Bhután, Nepál), R. Krautschneider (Ľadové plavby), D. Nvotová (India), O. Bubák (Polárne extrémy, Mustang), S. Lichtag (Zajatci bieleho boha), K. Poláčková (Prvá Češka na Evereste), Z. Demján (Osemtisícovky) a H. Weisserová (Neznáme Dolpo).

Rozmanité témy ponúkajú aj nedeľné stretnutia (24.5.) s M. Kratochvílom (Kailas), M. Kratochvílovou (Snowman), J. Vodňanskou (Sila šamanizmu), M. Nikodýmom (Premeny Indie), T. Beránkom (Úsmev Nepálu), O. Vacekom (Sarawak) a Z. Ondomišiovou (Kailas, Tibet). Okrem Festivalu Šangri-la sú pre návštevníkov výstavy pripravené pravidelné Cestovateľské štvrtky. Každý týždeň vo štvrtok od 18.00 h sa konajú v priestoroch výstavy premietania a prednášky slovenských a českých cestovateľov a odborníkov.

Vstupné na podujatia je v cene vstupenky na výstavu (5 € základný, 3 € zľavnený a 11 € rodinný lístok).

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu