Streda15. máj 2024, meniny má Žofia, Sofia, zajtra Svetozár

Zomrel britský spevák Kevin Ayers: Nikdy sa nevzdal rokenrolového spôsobu života

Kevin Ayers v mladosti
Kevin Ayers v mladosti (Zdroj: SITA)

LONDÝN - Vo veku 68 rokov zomrel vo Francúzsku britský hudobník Kevin Ayers, zakladateľ legendárnej kapely 60. rokov minulého storočia Soft Machine, ktorý zaznamenal úspechy neskôr aj na sólovej dráhe, trvajúcej niekoľko desaťročí. Ayers bol významnou osobnosťou na scéne psychedelického rocku v Británii. Hoci nedosiahol podobný úspech ako mnohí jeho súčasníci, jeho hudbu si dodnes cenia hudobní kritici a množstvo fanúšikov, napísala agentúra AP.

Vydavateľstvo zastupujúce Kevina Ayersa dnes uviedlo, že telo hudobníka našli v jeho dome v obci Montolieu v južnej časti Francúzska, kde dlhodobo žil.

"Zomrel zrejme 18. februára prirodzenou smrťou. Telo našli o dva dni neskôr. Nebol chorý, ale viedol rokenrolový spôsob života, so všetkým, čo k tomu patrí," uviedol zástupca vydavateľstva.

Ayers spolu s bubeníkom a spevákom Roberom Wyattom založil kapelu Soft Machine v anglickom meste Canterbury v roku 1966. Meno kapely odvodili od názvu románu Williama Burroughsa, beatnického spisovateľa.

Canterburská scéna v čase zrodu kapely Soft Machine priniesla viacero kapiel kombinujúcich prvky rocku, jazzu a folku.

Ayers po odchode z kapely v roku 1968 sa vydal na sólovú dráhu, počas ktorej spolupracoval z množstvom známych hudobníkov ako Syd Barrett, Brian Eno, Nico či ďalší. Známy DJ britskej stanice BBC John Peel o ňom napísal životopisnú knihu. Ayers svoju kariéru zakončil sólovým albumom The Unfairground v roku 2007, ktorý pozitívne prijala kritika. Hudobník po sebe zanechal tri dcéry.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu