Piatok17. máj 2024, meniny má Gizela, zajtra Viola

Dočolomanský: Takto za ním plakali!

Zdena Studenková (vľavo) a Oľga Valentová smútia za Michalom Dočolomanským. Zobraziť galériu (18)
Zdena Studenková (vľavo) a Oľga Valentová smútia za Michalom Dočolomanským.

BRATISLAVA – Poslednýkrát sa zatiahla opona a poslednýkrát mu so slzami v očiach zatlieskali! „Slovenské národné divadlo je zaliate hlbokým smútkom,“ pochmúrnym hlasom sa prihovárala riaditeľka SND Silvia Hroncová k hercom a širokej verejnosti v sále činohry, kde sa dnes konala o 12:00 pietna spomienka na nezabudnuteľného herca a človeka Michala Dočolomanského (†66).

Do novostavby bratislavského divadla sa s hercom prišlo naposledy rozlúčiť približne päťsto ľudí. Na javisku, kde poslednýkrát stál Michal Dočolomanský 30. júna, teraz ležalo množstvo vencov a kvetov. Okrem nich tam sedela aj zhruba päťdesiatka hereckých kolegov, ktorí s nim prežili kus života.

Jeho pozostatky sa však na doskách, ktoré znamenajú svet, nenachádzali. Herec si to tak neželal. Ako prvá predniesla počas pietnej spomienky slová riaditeľka SND Silvia Hroncová. „Odchádza výnimočný herec, umelec a človek. Obdivovali ho tisíce divákov. Zanecháva za sebou veľké a skvelé umenie. Z javiska vždy odchádzal s veľkým aplauzom,“ nieslo sa s pokorou z jej úst.

Spomínali aj hereckí kolegovia. Riaditeľovi činohry a hercovi Jurajovi Slezáčkovi, ktorý strávil s Dočolomanským dlhých 40 rokov v jednej šatni, sa triasol hlas. „Od jeho smrti som v šatni nebol. O chvíľu tam pôjdem. Viem, že to musím urobiť a jeho tam nenájdem,“ tisli sa mu slzy do očí. Rovnako tak aj prítomnej smútiacej verejnosti.
 
Postupne sa k hercovi prihohárali Zdena Studenková, Ján Kroner, Jozef Vajda, Ladislav Chudík, Martin Huba, Emil Horváth ml., Božidara Turzonovová, Kamila Magálová, Soňa Valentová a ďalší. Všetci so zovretým hrdlom... Ich príhovory boli prerušované videosekvenciami so zábermi z Dočkovej hereckej tvorby.

Michal Dočolomanský stvárnil ako člen SND 120 postáv a počas tridsiatich rokov odohral 600 predstavení ako Jánošík v hre Na skle maľované.

Posledný potlesk do neba mu prítomní ľudia poslali symbolicky za textu piesne:  „Zbohom buď, lipová lyžka...“



Dočolomanského pohreb
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu