Sobota4. máj 2024, meniny má Florián, zajtra Lesana, Lesia

Juraj Loj na jednu vec nikdy nepomyslel: Bol by to PĽUVANEC do tváre mojich pradedov!

Juraj Loj dorazil na premiéru filmu Vojna policajtov spolu s Rytmusom
Juraj Loj dorazil na premiéru filmu Vojna policajtov spolu s Rytmusom (Zdroj: Ján Zemiar)

BRATISLAVA - Po veľkolepej premiére filmu Vojna policajtov, ktorá sa konala v Steel aréne v Košiciach, sa uvedenia nového filmu dočkali aj bratislavskí diváci. Na premiéru dorazil okrem iných aj Juraj Loj, ktorý prišiel spolu s Rytmusom.

Juraj Loj si filmy dôkladne vyberá. Po jeho predošlých úspešných filmoch je najnovšie jedným z hrdinov filmu Vojna policajtov. Stvárnil v ňom policajného partnera Alexandra Bártu. Ide o akčný politický thriller renomovaného producenta Rudolfa Biermanna, ktorý film natočil ako svoj režijný debut podľa scenára novinára a spisovateľa Arpáda Soltésza. Jeden z cieľov, ktoré si tvorcovia stanovili, sa plní: nechať staršiu generáciu spomínať a mladšej ukázať, ako to tu bolo a primäť ju zamyslieť sa, či to chceme aj v budúcnosti. Alebo - prečo je vlastne dôležité za spravodlivosť a slobodu bojovať.

V 90-tych rokoch mal Juraj Loj asi 10-11 rokov, čiže túto dobu vníma skôr ako radostné detské obdobie: „To, čo sa vtedy dialo a akým spôsobom sa dialo, sa dozvedáme teraz“. Neprijateľné je preňho, ak niekto hlása fašistické, xenofóbne, homofóbne názory: „Potom nech ten človek žije sám na samote v lese, nikomu nebude vadiť a v podstate každý bude šťastný“. Slovensko má však Juraj rád a odísť z tejto krajiny sa rozhodne nechystá, táto myšlienka mu vlastne ani nikdy nenapadla: „Toto je moja krajina, moja zem, som na ňu vo veľkej miere hrdý… moji obidvaja pradedovia bojovali vo vojne, bojovali za svoje presvedčenie a za to, aby som sa ja tu mal lepšie... mali odhodlanie zabojovať za túto krajinu“, a doplnil, čo by jeho odchod v tomto kontexte znamenal.

Juraj Loj na jednu vec nikdy nepomyslel: Bol by to PĽUVANEC do tváre mojich pradedov! (Zdroj: NL/Vlado Anjel)

Dej nového príbehu Vojna policajtov sa odohráva počas temného obdobia mečiarizmu v košickom podsvetí 90-tych rokov. Diváci tak budú mať opäť možnosť nahliadnuť do reality nášho života, o ktorej možno ani len netušili alebo radšej tušiť nechceli. Hlavnú postavu otrlého policajného vyšetrovateľa hrá známy a populárny slovenský herec Alexander Bárta. Jeho kapitán Miki Miko sa zručne pohybuje na hrane zákona v divokom prostredí východoslovenského podsvetia, kde si v krehkej symbióze nažívajú lokálne mafiánske gangy kryté tajnými dohodami so SIS, podnikatelia a miestna polícia, štedro odmeňovaná za privieranie očí pred zločinmi.

Galéria: Veľká galéria z premiéry filmu Vojna policajtov

Viac o téme: Juraj LojVojna policajtov
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu